Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΥΝΤΑΖΕΖΑ ΛΑΥΡΙΟΥ
Στον Βωβό «χάρισαν» τον αρχαιολογικό χώρο

Την παράδοση του αρχαιολογικού χώρου στη θέση Λιμένας Πασά, στην Πουνταζέζα του Λαυρίου, στο μεγαλοεργολάβο Μπάμπη Βωβό, για να χτίσει ξενοδοχείο πολυτελείας, ενέκρινε - και μάλιστα ομόφωνα - το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με το «σκεπτικό» ότι αφού όλη η περιοχή είναι, ήδη, δομημένη... «δε συντρέχει λόγος απαγόρευσης»!!!

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το ΚΑΣ ανέβαλε τη λήψη γνωμοδότησής του για να διενεργήσει αυτοψία, το πόρισμα της οποίας διαβάστηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση: Διαπιστώθηκε «πυκνή δόμηση» στην περιοχή, ανυπαρξία αρχαιοτήτων εκεί που θα χτιστεί η τουριστική μονάδα, η οποία «δε θα φτάσει μέχρι την παραλία», όπου η Εφορεία Εναλίων αναφέρει την ύπαρξη αρχαιοτήτων. Δηλαδή, το ΚΑΣ «προσπέρασε» το γεγονός ότι από το 1980 η περιοχή κηρύχτηκε ως αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος και τοπίο φυσικού κάλλους! Αυτή η κήρυξη «ακυρώνει» - πολιτικά και ηθικά - το «γράμμα» του νόμου, δηλαδή ότι ενώ πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, το ξενοδοχείο θα χτιστεί εκτός Ζώνης Α' (αδόμητη). Μέλος του ΚΑΣ, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι, πλέον, ο μόνος αδόμητος χώρος στην περιοχή είναι αυτός που θέλει να χτίσει ο Βωβός και αυτό θεωρήθηκε ως «επιχείρημα» αδειοδότησης από μέρους του ΥΠΠΟ!

Η «πιστολιά στον αέρα» του ΚΑΣ ήταν μόνο «παρατηρήσεις» ως προς τη μείωση του ύψους των κτιρίων για να μην... «διαταράσσεται» ο ορίζοντας και για «ελεύθερη πρόσβαση» στη θάλασσα, κάτι που μοιάζει με... «ανέκδοτο», έτσι κι αλλιώς, για όλη, σχεδόν, την ακτογραμμή μέχρι το Σούνιο...

«Τακτική υποχώρηση» για Αρχαία Ολυμπία

Ωστόσο, το ΚΑΣ, επίσης ομόφωνα, γνωμοδότησε κατά της παραχώρησης του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας για ετήσια διεξαγωγή αγώνων στίβου, όπως αιτήθηκε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για «λογαριασμό» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου και των πολυεθνικών - «χορηγών» τους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΚΑΣ και ΓΓ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, με μια πρωτοφανή «υπέρβαση» της μέχρι τώρα τακτικής του, σημείωσε ότι «ο χώρος αυτός δεν μπορεί να χάσει το συμβολισμό του», χρησιμοποιούμενος για επαναλαμβανόμενες αθλητικές χρήσεις.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε «τακτική υποχώρηση» στο θέμα, αφού το αίτημα ήταν εξόφθαλμα επικίνδυνο για το μνημείο και σίγουρα οι αντιδράσεις δε θα περιορίζονταν στις αρνητικές εισηγήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Θυμίζουμε ότι για τη διεξαγωγή των αθλημάτων θα τοποθετούνταν πάνω στο αρχαίο στάδιο λυόμενη κατασκευή βάρους 120 τόνων, ενώ στα πρανή θα «φιλοξενούνταν» 15.000 θεατές. Επιπλέον, οι διοργανωτές απαιτούσαν την αποκλειστική χρήση του μνημείου επί ένα μήνα (στήσιμο, αγώνες, προπονήσεις κλπ).

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει κρίνεται ο «λόγος» Ζαχόπουλου, σε συνδυασμό με πρόσφατη πρόταση του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, για κατασκευή σύγχρονου σταδίου κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, σε περιοχή που παραχωρήθηκε στο Δήμο Ολυμπίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βατοπεδίου ...οικόπεδο και ο Ραμνούς(2009-04-25 00:00:00.0)
«Βωβο - τσιμέντο» κατά αρχαιοτήτων!(2006-03-30 00:00:00.0)
Επικίνδυνη απαίτηση!(2006-03-23 00:00:00.0)
Ξαναλένε «ΟΧΙ» οι αρχαιολόγοι(2004-05-15 00:00:00.0)
Ευρήματα και προβληματισμοί(2003-12-11 00:00:00.0)
«Επεκτατισμός» της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας(2002-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ