Κυριακή 16 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμάκωση για τις κλαδικές Συμβάσεις

Από 50 και πλέον πόλεις όλης της χώρας, την περασμένη Πέμπτη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της, τους εργοδότες και τα κόμματά τους, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και τη γονυκλισία τους στα συμφέροντα των βιομηχάνων. Χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στην απεργία που κήρυξαν 9 Ομοσπονδίες, 12 Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες κλαδικά και πρωτοβάθμια σωματεία. Στους δρόμους διαδήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την κοροϊδία των 0,77 ευρώ και εκείνους που υπέγραψαν την κατάπτυστη Σύμβαση. Οτι θα συνεχίσουν τη μάχη για ικανοποιητικές κλαδικές Συμβάσεις, με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ.

Η επιτυχία της κινητοποίησης δίνει νέα ορμή στις ταξικές δυνάμεις, μπροστά στον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κορυφαίο σταθμό στην πάλη των κλαδικών Συμβάσεων. Η απεργία πρόσθεσε νέες δυνάμεις στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ. Εργαζόμενους που αρνούνται να δεχτούν την κοροϊδία και τις αλχημείες της ΓΣΕΕ, για δήθεν «πραγματικές» αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Που αντιλαμβάνονται πως οι ανάγκες τους δεν μπορούν να θαφτούν στα 0,77 ευρώ, στις «αντοχές» της εργοδοτικής υπερκερδοφορίας. Οσο κι αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο, οι συνδικαλιστές της συναίνεσης δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη μαζική δυσαρέσκεια για την άτιμη και συνειδητή υπογραφή τους στη Σύμβαση.

Οσο κι αν προσπάθησαν τις προηγούμενες μέρες να συκοφαντήσουν το ΠΑΜΕ και να υπονομεύσουν την απεργία, το σενάριο δεν τους βγήκε. Κι αυτό τους ανησύχησε ακόμα περισσότερο. Η οργή που ξέρουν ότι βράζει ανάμεσα στους εργάτες, εκφράστηκε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Ο αντικομμουνισμός και η φαιδρή επίθεση στο ΠΑΜΕ κορυφώθηκε την επόμενη της απεργίας από τους εργατοπατέρες, με πρώτο βιολί την ΠΑΣΚΕ και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Στο προχτεσινό Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας έβγαλαν όλη τη χολή τους για το ΠΑΜΕ, τους αγώνες του, την ταξική του συνέπεια. Υπερασπίστηκαν τη γραμμή της συναίνεσης, τη δική τους γραμμή, με επιχειρήματα του Κυριακόπουλου, καλώντας τις ταξικές δυνάμεις να προσκυνήσουν, να μπουν στο μαντρί του «κοινωνικού εταιρισμού», να ευλογήσουν την πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, του ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών τους δορυφόρων.

Η επιτυχία της κινητοποίησης του ΠΑΜΕ επιβεβαιώνεται ακόμα και από αυτή την οργισμένη επίθεση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μετά τη συμφωνία της ντροπής, ήθελαν μόνο το χειροκρότημα. Αυτό που απλόχερα τους μοίρασαν οι εργοδότες και τα κόμματά τους. Οχι όμως και οι εργαζόμενοι, όσο και αν κατέφυγαν στη μαζική παραπλάνηση. Αυτό είναι που τους φοβίζει και αυτό προσπαθούν μάταια να χτυπήσουν επιτιθέμενοι στο ΠΑΜΕ. Τους τρομάζει ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, μέσα από κάθε μικρή ή μεγάλη ταξική μάχη, τους παίρνουν χαμπάρι. Τους τρομάζει το γεγονός ότι η σούπα της συναίνεσης μπορεί να αμφισβητηθεί με ακόμα πιο μαζικούς όρους, την ώρα που έχουν ακόμα πολλή δουλιά να βγάλουν για το κεφάλαιο.

Για το ΠΑΜΕ ο δρόμος είναι ξεκάθαρος: κλιμάκωση της πάλης για τις κλαδικές Συμβάσεις, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Σ' αυτή την αδιαπραγμάτευτη γραμμή τις επόμενες μέρες θα οργανωθεί και θα ξεδιπλωθεί η πλούσια δράση για την προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Η παρακαταθήκη από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και στους οποίους πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, είναι πολύτιμη, όπως και η εμπειρία που πρόσθεσαν στους αγώνες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Μ' αυτή την πείρα, οι ταξικές Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα συνδικάτα και τα σωματεία θα βρεθούν και πάλι στην πρωτοπορία του αγώνα για την Εργατική Πρωτομαγιά.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ