Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Α. Σοπενάουερ «Περί γυναικών» (μετάφραση Νικήτας Σάμιος, πρόλογος Ντιντιέ Ραϊμόν, επιμέλεια Κική Καψαμπέλη. Δοκίμιο του σπουδαίου φιλοσόφου που περιλαμβάνεται στο σαρκαστικό έργο του «Πάρεργα και παραλειπόμενα». Στο κείμενο αυτό, ορμώμενος από τις προστριβές του με τη μητέρα του, ο Σοπενάουερ σαρκάζει ελαττώματα που αποδίδει στις γυναίκες.

-- «Υπερόριος» (Νέο Καρλόβασι Σάμου, 2273.038.105. Διάθεση: Βιβλιοπωλείο «Παρασκήνιο», Σόλωνος 76, Αθήνα): Καίτη Αλέξη Σεβαστάκη «Βιογραφίες» (Στο βιβλίο η σύζυγος του αξέχαστου αγωνιστή δικηγόρου και συγγραφέα Αλέξη Σεβαστάκη βιογραφεί την αγωνιστική ζωή της οικογένειας, μέσα από αποσπάσματα των 298 επιστολών της στον εξόριστο σύντροφό της, στο Παρθένι Λέρου, από τον Απρίλη 1967 έως το Μάρτη του 1971. Μέσα από τις σελίδες προβάλλει και η ζωή του εξόριστου γαμπρού της, Γιάννη Ρίτσου και της οικογένειάς του.

-- «Μεταίχμιο»: «Ο δικός μας John Lennon» (μετάφραση Αλέξης Καλοφωλιάς. Το βιβλίο, με εισαγωγή και επιμέλεια της Γιόκο Ονο, συντρόφου του αθάνατου «σκαθαριού», περιλαμβάνει κείμενα 72 κορυφαίων καλλιτεχνών για τον Τζον Λένον και σπάνιες φωτογραφίες από την καριέρα και τη ζωή του). Νικήτας Παρίσης «Και με φως και με θάνατο». Επτά μελετήματα για τον Οδυσσέα Ελύτη». (Μικρά δοκίμια για την ποίηση του Ελύτη, τη σχέση της με τον κόσμο, το φως, το θάνατο. Περιλαμβάνει και χρονολόγιο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου για τον ποιητή). Μαρίτα Παπαρούση «Σε αναζήτηση της σημασίας (Αφηγηματολογικές προσεγγίσεις σε πεζογραφικά κείμενα του 19ου και του 20ού αιώνα)» (μελέτη - ταξίδι σε γνωστά ελληνικά πεζογραφήματα). Βιρτζίνια Γουλφ «Η κυρία Νταλαγουέι» (μετάφραση Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου. Το μυθιστόρημα της Γουλφ, επηρεασμένο από τον «Οδυσσέα» του Τζόις, διαδραματίζεται σε μια μόνο μέρα, στο Λονδίνο του 1923). Χάινριχ Μπελ «Σταυρός χωρίς αγάπη» (μετάφραση Γιώτα Λαγουδάκου. Σπουδαίο μυθιστόρημα του μεγάλου αντιφασίστα Γερμανού συγγραφέα, που αναπλάθει το μύθο των Κάιν και Αβελ, και διαδραματίζεται στα χρόνια του ναζισμού). Ντόρα Ρωζέττη «Η ερωμένη της» (επιμέλεια - επίμετρο της καθηγήτριας Χριστίνας Ντουνιά. Το ημερολογιακό μυθιστόρημα της «δρ Ντόρας Ρωζέττη», όπως το υπέγραψε η άγνωστη ακόμα, φιλοσοσιαλίστρια συγγραφέας, εκδόθηκε το 1929 και επαινέθηκε από τον Γρ. Ξενόπουλο).

-- «Καστανιώτης»: Πάβελ Κόχουτ «Χιονίζω - οι εξομολογήσεις μιας γυναίκας από την Πράγα» (μετάφραση Σόπα Στάμου - Ντορνιάκοβα. Μυθιστόρημα). Μαρία Κυρτζάκη «Στη μέση της ασφάλτου» (ποιήματα των χρόνων 1973-2002).

-- «Κέδρος»: Γιώργος Βακαλό «Σύντομη ιστορία σκηνογραφίας». Ο εξαιρετικός ζωγράφος, σκηνογράφος και δάσκαλος Γιώργος Βακαλό, σ' αυτό το βιβλίο εξετάζει τις αντιλήψεις που καθόρισαν τις σχέσεις θεάτρου - κοινού, σχετικά με τη διαμόρφωση της σκηνογραφίας και τις εξελίξεις του θεάτρου ως κοινωνικού «καθρέφτη»). Ελένη Βακαλό «Ρυθμοί και όροι της ευρωπαϊκής τέχνης».(Η σπουδαία ιστορικός τέχνης και δασκάλα στη σχολή που ίδρυσε με το σύντροφό της Γ. Βακαλό, στα κείμενα αυτού του βιβλίου «γεφυρώνει» διάφορα αισθητικά ρεύματα, ώστε να αντιληφθούμε διαφορές της σύγχρονης τέχνης με τα ρεύματα του παρελθόντος). Γιώργος Χριστοδούλου «Ο λόφος της ειρήνης» (εφηβικό μυθιστόρημα για τον πόνο, τη φτώχεια, τον εξευτελισμό που προκαλούν στα παιδιά οι πόλεμοι).

-- Ρίτα Δημ. Ψαθά «Δημήτρης Ψαθάς (ο γιος της θάλασσας εκείνης...» (βιογράφηση του κορυφαίου κωμωδιογράφου, συγγραφέα, χρονογράφου, από την κόρη του, με στιχουργική μορφή. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2005 από την ίδια). Ρίτα Δημ. Ψαθά «Τριαντάφυλλα από ήλιο» (θεατρικό έργο, έκδοση Ι. Γ. Βασιλείου).

-- «Οδός Πανός»: Λένα Πλάτωνος «Τα λόγια μου» (ποιήματα της εξαίρετης τραγουδοποιού). Χρήστος Ξανθάκης «Ξένα - μοντέρνα» (ποιήματα), Γεωργία Πουλοπούλου «Νύχτα του ονείρου» (ποιήματα).

-- «Σαββάλας»: Δημοσθένης Δώδος «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του ελληνικού κράτους (1915-1936)» (μελέτη).

-- «Ισνάρι»: «Μπεκτασήδες δερβίσηδες και εθνικό κίνημα στην Αλβανία» (εισαγωγή - επιμέλεια Ευστράτιος Ζεγκίνης. Συλλογική μελέτη, με θέματα: «Χριστιανισμός και Ισλάμ την εποχή των σουλτάνων», «Μπεκτασισμός και αλβανικός εθνικισμός», «Ισλάμ, κράτος και κοινωνία στη μετακομμουνιστική Αλβανία»).

-- «Αγκυρα»: Γιάννης Κέφαλος «Τα δάχτυλα στο ζυμάρι» (μυθιστόρημα). Ειρήνη Υψηλάντη - Πετρίδη «Κάποτε οι σειρήνες σίγησαν». Βασίλης Κυριλλίδης «Το χέρι του θεού» (μυθιστόρημα). Μπέλα Μηλοπούλου «Πες στον πελαργό να έρθει από το σπίτι» (μυθιστόρημα).

-- «Πατάκης»: Βούλα Μάστορη «Χρίστος, το αγόρι που ταξίδεψε στο μέλλον» (για παιδιά από 9 ετών). Λεία Χατζοπούλου - Καραβία «Η Ρίκι και ο Σιλβάτικος στην κορυφή του κόσμου» (για παιδιά από 8 ετών).

-- «Ψυχογιός»: Αθηνά Χατζή «Η ελεγεία της σαπουνόφουσκας» (μυθιστόρημα). Τσιμαμάντα Αντσίτσι «Μενεξεδένιος ιβίσκος» (μετάφραση Μπελίκα Κουμπαρέλη, μυθιστόρημα). Αντόνια Αρσλάν «Το σπίτι με τους κορυδαλλούς» (μετάφραση Αμπυ Ράικου, μυθιστόρημα).

-- Γιώργος Καραντώνης «Παρόντα» (ποίηση, εκδόσεις «Ατέρμονο», Σερρών 5, Κορυδαλλός 18120).

-- «55 ποιητές - Ανθολογία» (έκδοση της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων, που περιλαμβάνεται στο περιοδικό της εταιρίας, «Ομπρέλα», τεύχος 71).

-- «Βιβλιοφιλία» (τριμηνιαίο περιοδικό, τεύχος 110).

-- «Comicon» (περιοδικό κόμικ, τεύχος 27).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2007-02-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-10-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-09-16 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ(2005-06-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-03-22 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ(2000-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ