Κυριακή 2 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΗΓΗΜΑ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νίκος Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στα 1884 και πέθανε στο Κάιρο στα 1956. Τριάντα τρία χρόνια έζησε στην Αίγυπτο. Αυτοδίδακτος (δεν τελείωσε ούτε το δημοτικό) ζωγράφος, διακοσμητής, ιδρυτής του ερασιτεχνικού θεάτρου αξιώσεων στο Κάιρο, μεγάλος ταξιδευτής ο Νικολαΐδης, θα σταθεί σταθμός στη λογοτεχνία μας, μέσα σ' έναν ανελέητο αγώνα βιοπάλης.

Κάθε δημοσίευση του Νικολαΐδη, πριν ακόμα παρουσιαστεί με βιβλίο, θαυμάζεται, σχολιάζεται, ξαφνιάζει καταξιωμένους λογοτέχνες και κριτικούς. Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η νέα φρουρά μελετητών του θεωρεί «αποκάλυψη» την ανακάλυψη του έργου του. Πέρα από συγγραφέας, ζωγράφος και πολυτάλαντος άνθρωπος, αγωνιζόταν για τα καθημερινά και τα εθνικά και τα παγκόσμια, ύψωνε τη φωνή του για ελευθερία και ειρήνη.

Εργα του: «Το γαλάζιο λουλούδι», «Ανθρώπινες και άνθινες ζωές», «Διηγήματα σειρά Α΄», «Το στραβόξυλο», «Ο σκέλεθρας», «Η καλή συντρόφισσα», «Ο χρυσός μύθος», «Πέρ' απ' το καλό και το κακό», «Τα τρία καρφιά», «Το βιβλίο του μοναχού».

Εργα του μεταφράστηκαν στα ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά, αραβικά, ρουμάνικα, ρωσικά.

Το διήγημα «Σα σκυλί» περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων «Η καλή συντρόφισσα» που κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ στη σειρά «Νίκου Νικολαΐδη του Κύπριου Απαντα».

.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ