Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «ΣΛΟΠΣ»
Τυλίχτηκε στις φλόγες ο πλωτός καρκίνος

Παρά τρίχα γλίτωσαν οι δεκάδες εργάτες που βγάζουν μεροκάματο θανάτου στην Κυνοσούρα της Σαλαμίνας

Το δεξαμενόπλοιο, λίγο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Το δεξαμενόπλοιο, λίγο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Σαν τα ποντίκια κόντεψαν να καούν χτες το πρωί δεκάδες εργάτες και ναυτεργάτες, στο δεξαμενόπλοιο «ΣΛΟΠΣ» που βρίσκεται δεμένο στη Κυνοσούρα Σαλαμίνας και το οποίο, όπως έχει αποκαλυφθεί, αποτελεί κίνδυνο - θάνατο τόσο για τους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης όσο και για ολόκληρη την περιοχή του Περάματος.

Το πλοίο είναι βουτηγμένο στο καρκινογόνο υλικό αμίαντος και επιπλέον τα τάνκια του είναι «φουλ» από υπολείμματα πετρελαιοειδών. Από τις 30 Μάρτη έχουν ενημερωθεί οι πάντες, από διωκτικές και εισαγγελικές αρχές μέχρι και τα συναρμόδια υπουργεία, για το πλοίο και έχει απαιτηθεί από τα σωματεία της Ζώνης και τις εργατικές Επιτροπές Ελέγχου επείγουσα εισαγγελική παρέμβαση. Οχι μόνο δεν πάρθηκε κανένα μέτρο, αλλά ο εφοπλιστής και ταυτόχρονα εργολάβος της Ζώνης, Σαβιολάκης, στον οποίο ανήκει το πλοίο, ανενόχλητος, χωρίς να τηρεί ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, συνέχισε να εκθέτει στο θάνατο τις ζωές εργατών της Ζώνης, αλλά και ναυτεργατών. Χτες εργατοτεχνίτες έκαναν χρήση φλόγας σε ένα από τα «γκαζωμένα» τάνκια του πλοίου, με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά! Εργάτες και ναυτεργάτες από θαύμα πρόλαβαν να απομακρυνθούν, ενώ ορισμένοι για να σωθούν έπεσαν και στη θάλασσα.

Το χτεσινό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, πόσο επικίνδυνη είναι η αντεργατική πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία είναι πιστή στο δόγμα «μην αγγίζετε τους εργοδότες». Το «ΣΛΟΠΣ» τον Ιούνη του 2000 είχε αρπάξει φωτιά και από τότε βρίσκεται παροπλισμένο στην Κυνοσούρα. Ο Σαβιολάκης το παρέλαβε για να το κόψει για παλιοσίδερα. Χαρακτηριστικό της «ασυλίας» του εφοπλιστή - εργολάβου είναι ότι από τα τέλη Φλεβάρη που ξεκίνησαν οι εργασίες ως και τις 30 Μάρτη δύο φορές η 5μελής Επιτροπή Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας έχει δώσει εντολή για παύση εργασιών μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη ζωή των εργαζομένων, χωρίς οι εντολές να εφαρμοστούν με ευθύνη των αρμόδιων αρχών.

Τη δεύτερη φορά δε, στις 30 Μάρτη, η Επιτροπή απαίτησε και επείγουσα εισαγγελική παρέμβαση, καθώς ο Σαβιολάκης με συνεργούς τους τεχνικούς ασφαλείας Κυριάκο Ασβεστόπουλο και Κωνσταντίνο Χάρο είχε βάλει συνειδητά εργάτες, μάλιστα 5 από αυτούς ήταν ανασφάλιστοι αλλοδαποί, να καθαρίσουν τον αμίαντο εντελώς απροστάτευτοι! Να σημειωθεί ότι ο ίδιος «μετράει» ήδη δύο νεκρούς ναυτεργάτες που βρήκαν τραγικό θάνατο πριν από δύο περίπου χρόνια στο αμμοληπτικό πλοίο του «ΕΛΕΦΑΝΤ», από έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξέθεσαν εργαζόμενους σε αμίαντο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας!(2018-01-20 00:00:00.0)
Το καράβι - φέρετρο συνεχίζει να απειλεί(2008-11-14 00:00:00.0)
Μήνυση της ΠΕΜΕΝ για τις απειλές(2000-06-29 00:00:00.0)
Τρεις νεκροί στο βωμό του κέρδους(2000-06-27 00:00:00.0)
«Εκεί θα είχα αφήσει τα κόκαλά μου...»(2000-06-25 00:00:00.0)
Δέσμευση μετά από κινητοποίηση στη Ζώνη(1999-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ