Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ
Επανέκδοση του βιβλίου «Κρυφό Σκολειό»

Η έκδοση του βιβλίου του παιδαγωγού Αλέξανδρου Δελμούζου «Κρυφό Σκολειό» (1908 - 1911) από την Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Εντύπων και Ψηφιακών Εκδόσεων του Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε από τη διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου χτες σε εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν οι συγγενείς του Αλέξανδρου Δελμούζου, Ντίνα Πέππα - Δελμούζου κι Εφη Δελμούζου.

Σημειώνεται ότι οι συγγενείς του Αλέξανδρου Δελμούζου παραχώρησαν δωρεάν τα πνευματικά δικαιώματα του συγκεκριμένου έργου στην Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου. Το περιεχόμενο του βιβλίου αποδίδει εύστοχα ο τίτλος του. Το «Κρυφό Σκολειό» είναι το Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο, που ιδρύθηκε στο Βόλο το 1908, και στο οποίο ο Δελμούζος εφάρμοσε τις προοδευτικές παιδαγωγικές του απόψεις όσο καιρό διηύθυνε το Παρθεναγωγείο. Ο δημοτικιστής Αλέξανδρος Δελμούζος έδωσε μεγάλους αγώνες για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση.

Η διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου παρουσίασε το βιβλίο αυτό ως πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι «να καλυφθούν τα κενά από την έλλειψη Παιδείας» σύμφωνα με τη ρήση του Αλέξανδρου Δελμούζου.

Το ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι πώς θα μπορούσε να διαμορφώσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα, όταν το όλο πολιτικό, νομικό πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος κι ο πολιτικός προσανατολισμός του στη χώρα και την ΕΕ μετατρέπει το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας σε εμπόρευμα και καθορίζει το περιεχόμενό της με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ