Κυριακή 2 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί ... χαρακτικής στην «Αργώ»

Εργο του Τάσσου
Εργο του Τάσσου
«Χαρακτική είναι η τεχνική με την οποία ένας δημιουργός μεταφέρει ένα έργο του σε μια πλάκα ξύλου, χαλκού, πέτρας ή άλλου υλικού, από την οποία τυπώνεται σε ειδικό χαρτί. Το αποτέλεσμα στο χαρτί είναι το χαρακτικό. Το χαρακτικό είναι αυθεντικό έργο τέχνης». Τη γνήσια χαρακτική προβάλλει η έκθεση που φιλοξενείται στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Βάμβα 5). Εως τις 20/4 εκτίθενται δημιουργίες σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Εργα χαρακτικής των: Γιώργη Βαρλάμου, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Χριστόδουλου Γκαλτέμη, Παναγιώτη Γράββαλου, Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου, Τηλέμαχου Κάνθου, Βάσως Κατράκη, Λουκίας Μαγγιώρου, Γιάννη Παπαδάκη, Κώστα Πλακωτάρη, Α. Τάσσου, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού και Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο της έκθεσης για την τέχνη της χαρακτικής: «Η κάθε τεχνική και μέθοδος της χαρακτικής έχει τα δικά της υλικά και εργαλεία. Γι' αυτό και διακρίνεται σε ξυλογραφία, χαλκογραφία, λιθογραφία κ.ά. Στα είδη της χαρακτικής είναι και η μεταξοτυπία, αρκεί στην όλη διαδικασία να μη χρησιμοποιηθούν φωτοχημικές μέθοδοι, γιατί ένα έργο έχει καλλιτεχνική αυθεντικότητα όταν η πλάκα χαραχτεί με τα χέρια του καλλιτέχνη».

«Στην Ελλάδα τα πρώτα χαρακτικά ήταν χαλκογραφίες των μέσων περίπου του 18ου αιώνα με θρησκευτικά κυρίως θέματα. Τον 20ό αιώνα η χαρακτική και οι γραφικές τέχνες άρχισαν να διδάσκονται συστηματικά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με πρωτοπόρο τον ζωγράφο και χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνό (1894 - 1957), που άνοιξε δρόμους με άξιους μαθητές, οι οποίοι εδραίωσαν τη χαρακτική στη χώρα μας, ιδίως κατά τη μεταπολεμική περίοδο». Σημειώνουμε ότι στην έκθεση εκτίθενται και μερικά από τα τελευταία γλυπτά του Θόδωρου Παπαγιάννη.


Χαρακτικό του Γ. Βαρλάμου
Χαρακτικό του Γ. Βαρλάμου

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ