Τετάρτη 22 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Τόνοι τσιμέντου σε αρχαίες λίμνες...

Αποψη του αναγειρόμενου μουσείου
Αποψη του αναγειρόμενου μουσείου
Επικοινωνιακού τύπου επίσκεψη στο εργοτάξιο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ) έκανε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων, στελεχών της κατασκευαστικής εταιρίας και, φυσικά, τηλεοπτικών συνεργείων, προκειμένου να «χρυσωθεί» το «χάπι» της καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου στου Μακρυγιάννη.

Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή, Δ. Παντερμαλή, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι επειδή το μουσείο «ταλαιπωρήθηκε επικοινωνιακά» (σ.σ. εννοώντας τις αντιδράσεις κατά της χωροθέτησης του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη) γίνεται προσπάθεια να «νιώσει» ο κόσμος το μουσείο «δικό του».

Αυτό θα επιχειρηθεί ποικιλοτρόπως στο πλαίσιο της «σταδιακής απόδοσης» του μουσείου στο κοινό. Ετσι, μέχρι τα τέλη του 2007 που, σύμφωνα με τον υπουργό, το μουσείο θα είναι «ανοιχτό και επισκέψιμο», υπάρχει σκέψη για ένα πρόγραμμα ελεγχόμενης επισκεψιμότητας (ίσως μία φορά το μήνα και ενώ ακόμα θα κτίζεται το μουσείο) για τα μεγάλα και βαριά γλυπτά που θα «ενσωματωθούν» πρώτα στο μουσείο για «τεχνικούς λόγους». Πάντως, και το 2007 αναφέρθηκε από τον υπουργό ως «πιθανή πρόβλεψη».

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει το ΥΠΠΟ στην έκθεση των ευρημάτων της ανασκαφής στου Μακρυγιάννη, η οποία θα αποτελέσει το κύριο - μέχρι στιγμής - προπαγανδιστικό «όπλο» της κυβέρνησης για να «διασκεδαστούν» οι εντυπώσεις από την κατασκευή αυτού του τεράστιου κτιρίου πάνω σε σημαντικές (όπως ομολογούν όλοι) αρχαιότητες. Σύμφωνα με τον Δ. Παντερμαλή, τα ευρήματα θα παρουσιαστούν με διαφορετικό, λιγότερο «κλασικό» τρόπο, αφού πρόκειται για ανασκαφή. Τα ίδια τα ευρήματα φωτίζουν πτυχές της καθημερινότητας στην αρχαιότητα (λ.χ. οικιακοί λατρευτικοί χώροι και σπαράγματα της εποχής κατά την οποία «εισήχθησαν» οι ανατολικές θεότητες στην Ελλάδα). Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι η σημερινή περιοχή του Μακρυγιάννη ήταν η πιο υγρή της, γενικά, ξηρής αρχαίας Αθήνας. Στην περιοχή υπήρχαν λίμνες γι' αυτό αποκαλύφθηκε πλήθος δεξαμενών, πηγαδιών και αγωγών. Ο ίδιος είπε ότι τα ευρήματα ανέρχονται σε «πολλές χιλιάδες κομμάτια» και θα εκτεθούν τον ερχόμενο Μάη στο κτίριο Βάιλερ στου Μακρυγιάννη.

Και μόνο αυτή η ολιγόλογη αναφορά για τα ευρήματα, φανερώνει τη μεγάλη ιστορική σημασία της περιοχής, πώς θα μπορούσε να «μεταμορφωθεί» εντυπωσιακά προς το καλύτερο το περιβάλλον της Ακρόπολης, αν εκεί δημιουργούνταν ένα αρχαιολογικό πάρκο.

Πάντως, η «αρχαία» υγρασία είναι αισθητή ακόμη κατεβαίνοντας τα αχανή υπόγεια του κτιρίου, που «βυθίζεται» σε τέσσερα επίπεδα και «συναντά» την ανασκαφή. Το γυάλινο κέλυφος που προορίζεται να φιλοξενήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα (αν και όποτε επιστραφούν) «θα» παραδοθεί τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τέλος, σύμφωνα με τον Δ. Παντερμαλή, δεν υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού (121 εκ. ευρώ), που περιλαμβάνει την κατασκευή, τις απαλλοτριώσεις (απομένουν τρεις τελευταίες πολυκατοικίες) και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά όχι και το εκθεσιακό πρόγραμμα, για το οποίο ο καθηγητής «ελπίζει» στη χρηματοδοτική «κατανόηση» της πολιτείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ