Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αμηχανία για τις εξελίξεις από την εκκλησιαστική αναταραχή

Ο Κ. Καραμανλής φέρεται προβληματισμένος για το «πού το πάει ο Χριστόδουλος»

Η αμηχανία της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στη «σύγκρουση» κυβέρνησης - Εκκλησίας γίνεται ολοένα και περισσότερο φανερή, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να συγκαλυφτεί, πίσω από τη διαδικαστικού χαρακτήρα πρότασή της για «διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών. Η ανησυχία που υπάρχει στη Ρηγίλλης αφορά, τόσο το «πού το πάει ο Χριστόδουλος» όσο και για τη «ζημιά» που μπορεί να έχει η ΝΔ, η οποία ουσιαστικά συμπλέει με την Εκκλησία. Οσον αφορά το πρώτο, ήδη μεταξύ των ηγετικών στελεχών διατυπώνεται το ερώτημα μήπως «ο αρχιεπίσκοπος μπαίνει στα χωράφια μας» και διεκδικεί ένα γενικότερο πολιτικό ρόλο με απροσδιόριστες επιπτώσεις και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτιμούν ότι ο Χριστόδουλος «θα το τραβήξει» και βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι στο τέλος θα είναι ο «νικητής». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φέρεται προβληματισμένος για τους στόχους του αρχιεπισκόπου και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφράσει την άποψη ότι «ο Χριστόδουλος διεκδικεί μερίδιο εξουσίας». Επιπλέον υπάρχουν φόβοι ότι ο Κ. Σημίτης θα έχει πολιτικά οφέλη στη βάση των νέων διαχωριστικών γραμμών που επιχειρεί να επιβάλει.

Τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές προσδοκούν ότι θα υπάρξει σοβαρή φθορά στην κυβέρνηση, αλλά οι «πιο νηφάλιοι» θεωρούν ότι είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και μπορεί να «απορροφηθεί» αργότερα. Μάλιστα, στελέχη που αμφισβητούν τις επιλογές της ηγεσίας εκτιμούν ότι η ΝΔ δεν μπορεί να προσδοκά πολιτικά οφέλη, γιατί δεν έχει ξεκάθαρη θέση και δεν είναι μπροστά στην υπόθεση. Από την άλλη, έχουν εκφραστεί σοβαρές ενστάσεις, κατά πόσον η επίσημη στάση της ηγεσίας συμβιβάζεται με το στίγμα του μεσαίου χώρου που θέλει να βγάλει προς τα έξω. Μπορεί ορισμένα ηγετικά στελέχη και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής να μη συμμετείχαν στο προχθεσινό συλλαλητήριο, όμως η εικόνα που κυριάρχησε ήταν ότι «εν σώματι» οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά και ο Μ. Εβερτ έδωσαν δυναμικό «παρών» στο Σύνταγμα.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του κόμματος, σε χθεσινή δήλωσή του, υιοθέτησε, έμμεσα πλην σαφώς, την άποψη της Ιεραρχίας και υποστήριξε ότι με το (προ)χθεσινό συλλαλητήριο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση άμεσα πρέπει να εγκαταλείψει την αλαζονεία και να επιστρέψει στο διάλογο. Αυτή τη στιγμή, τονίζεται στη δήλωση, υπάρχει ένα τεράστιο, ένα βαθύ κοινωνικό ρήγμα, το οποίο συνεχώς διευρύνεται, όσο η κυβέρνηση επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της. Από την πλευρά του, ο Μ. Εβερτ, δικαιολογώντας τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, είπε (στον «Πλάνετ») ότι «ο πρωθυπουργός με την αντίληψη του αποφασίζουμε και διατάσσουμε είπε ότι δε βλέπει την Ιερά Σύνοδο και πήρε την απόφαση. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει διαμαρτυρία γι' αυτή και μόνο τη συμπεριφορά».

Την άποψη ότι, αν κλιμακωθεί η ένταση, αυτό που ενδεχομένως μπορεί να συμβεί είναι η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, εξέφρασε ο Α. Ανδριανόπουλος. Εξηγώντας αυτή την εκτίμησή του, είπε (στον «9,84») ότι από τη στιγμή που η Εκκλησία μπαίνει στο στίβο της πολιτικής αντιπαράθεσης, το επόμενο βήμα θα είναι να μορφοποιήσει τον πολιτικό λόγο και είναι πιθανό να στηρίξει ένα καινούριο πολιτικό μόρφωμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κάνει κόμμα.

Κατά τα άλλα, την Τρίτη συνεδριάζει η ΚΕ της ΝΔ, προκειμένου να εγκρίνει τις οργανωτικές αλλαγές, που θα προτείνει ο Κ. Καραμανλής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ