Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνω απ' όλα υπερισχύει η ελευθερία της γνώμης

Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που στρέφονταν κατά του βιβλίου του Μ. Ανδρουλάκη

Ο καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει διά μέσου του Τύπου, τους στοχασμούς του, ενώ η ελευθερία της γνώμης υπερισχύει κάθε αντίθετης διάταξης νόμου. Με αυτό το σκεπτικό το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας (Ειρήνη Καλού) έβαλε φραγμό στις παραθρησκευτικές και σκοταδιστικές δυνάμεις που ήθελαν να μας επαναφέρουν σε άσχημες εποχές του παρελθόντος (εποχή Μεταξά κλπ.), τότε που διώκονταν ή καίγονταν τα βιβλία.

Το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη «Μν Γυναικείο Αντιμυθιστόρημα» θα κυκλοφορεί ελεύθερα, καθώς το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί και ζητούσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας του βιβλίου. Συνολικά είχαν κατατεθεί τρεις αιτήσεις από ιδιώτες, από το Ελληνοορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας και από τον εκπρόσωπο της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους και στρέφονταν τόσο κατά του συγγραφέα του βιβλίου Μ. Ανδρουλάκη όσο και του εκδότη Αθ. Καστανιώτη. Οι αιτούντες ισχυρίζονταν ότι στο επίμαχο βιβλίο περιλαμβάνονταν περικοπές «χυδαίες, βλάστημες, άσεμνες, αντιπαιδαγωγικές και καταφρονητικές για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία». Να υπενθυμίσουμε ότι παραθρησκευτικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη είχαν φτάσει μέχρι του σημείου να καίνε το συγκεκριμένο βιβλίο, έξω από τα δικαστήρια.

Τέλος, η απόφαση του δικαστηρίου καταλήγει ότι το βιβλίο έχει πραγματοποιήσει ήδη 28 εκδόσεις και τώρα πλέον βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Επομένως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι αιτούντες υφίστανται βλάβη από την περαιτέρω κυκλοφορία του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ