Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συστράτευση ενάντια στο νέο αυταρχισμό
  • Κώδωνας κινδύνου από την Επιτροπή Αγώνα κατά της συμφωνίας Σένγκεν
  •  Συνέντευξη Τύπου χτες

Την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση στο μαζικό φακέλωμα που επιβάλλει η Συνθήκη του Σένγκεν, αλλά και στον περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, τόνισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της «Επιτροπής Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν». Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Θέμα της ήταν: «Το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τα δελτία αναγνώρισης Σένγκεν (νέες ταυτότητες), τρομοκρατία, τρομονόμοι».

Οι εκπρόσωποι της επιτροπής υπογράμμισαν ότι «η συνεχής επίθεση που δεχόμαστε επιβάλλει στις μαζικές οργανώσεις και πρώτα και κύρια στις συνδικαλιστικές, το καθήκον να προτάξουν την πάλη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των πολιτικών, συνδικαλιστικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο νομικός κόσμος, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, έχουν και μπορούν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια».

Ο Νίκος Τσιούνης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, είπε ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια προσπάθεια αποπροσανατολισμού γύρω από την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις νέες υπό έκδοση ταυτότητες. Κατήγγειλε δε ότι η ανακίνηση του θέματος έγινε μεθοδευμένα. Την ίδια στιγμή παίρνονται η μια μετά την άλλη, αποφάσεις που περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. «Μιλάμε» τόνισε «για αποπροσανατολιστική προσπάθεια, γιατί όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της πολιτικής της φορείς, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα απόκρυψης του χαρακτήρα των νέων ταυτοτήτων και του ότι αυτές θα είναι ενταγμένες στην πολιτική του ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών».

Η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου πρόσθεσε ότι η Συνθήκη Σένγκεν έχει ως αντικείμενο την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, περιλαμβανομένης και της κρατικής ασφάλειας. Μάλιστα, στο άρθρο 99 αναφέρει ότι μπορεί να γίνει καταχώριση στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν για την καταστολή ποινικών παραβάσεων και την πρόληψη απειλών της δημόσιας ασφάλειας στις περιπτώσεις που υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις που δημιουργούν υπόνοιες (!) ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο προτίθεται (!) να διαπράξει ή διαπράττει πολυάριθμες και εξαιρετικά σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

Ο Ν. Τσιούνης επισήμανε εξάλλου ότι ο ν.2472/97 που ψηφίστηκε στη Βουλή για να εφαρμοστεί στη χώρα μας η Σένγκεν, προβλέπει την «αρχή προστασίας» η οποία, ουσιαστικά, είναι διορισμένη από την κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε ότι «παρά τα επανειλημμένα κρούσματα παρακολούθησης της συνδικαλιστικής δράσης και των λαϊκών κινητοποιήσεων από την Ασφάλεια, δε βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τη συγκέντρωση, την αναγραφή και την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο, έστω και αν το επιτρέπει ο ν.2472. Με την έννοια αυτή δε συμφωνώ με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Για τις νέες ταυτότητες ή πιο σωστά για τα δελτία αναγνώρισης Σένγκεν, το πότε θα εκδοθούν και από ποιον θα γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων τους θα αποφασιστούν στο Στρασβουργο».

Ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε ότι στη χώρα μας «εισβάλλει με όλα τα μέσα, μια αντιδραστική επίθεση που έχει στόχο τα δημοκρατικά δικαιώματα του Ελληνα πολίτη. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε την κυβέρνηση με υπόδειξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να θεσμοθετεί αντιδραστικά - αυταρχικά μέτρα που θυμίζουν εποχή μεσοπολέμου».

Στην παρέμβασή του ανέφερε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των αστυνομικών. Από 42.000 θα φτάσουν τους 60.000 με τη Δημοτική Αστυνομία. «Ολα αυτά γίνονται για την αστυνόμευση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών;», αναρωτήθηκε. «Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργείου και των σωμάτων ασφαλείας δεν είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν είναι δυσανάλογη η τοποθέτηση των αστυνομικών δυνάμεων στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και του κοινού εγκλήματος απ' ό,τι στο λαϊκό κίνημα. Οδηγούμαστε σε ένα αστυνομικό κράτος, με κύριο στόχο το λαϊκό κίνημα». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι το ΚΚΕ έκανε και θα κάνει κάθε προσπάθεια να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως της επιτροπής, αλλά και πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ευρύτερα κινήματος, ώστε να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές.

Ο Γ. Τσαπόγας, μέλος της ΕΣΗΕΑ, αναφέρθηκε σε ιδιωτική εταιρία που ζήτησε από το ταμείο των δημοσιογράφων τα επεξεργασμένα στοιχεία 300 νέων ασφαλισμένων του ΤΣΠΕΑΘ. Το ΔΣ αρνήθηκε να τα δώσει. «Απευθυνθήκαμε στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά μας απάντησαν με αμφίσημο τρόπο» υπογράμμισε.

Στη συνέντευξη, παρεμβάσεις έκαναν ο Αγγελος Ρεμπής, πρώην εφέτης, μέλος της γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα, ο Κώστας Αργαλιώτης από το Δίκτυο Κινήσεων για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και ο Λάμπρος Βλάχος από την Κομμουνιστική Ανανέωση. Παραβρέθηκαν οι δικηγόροι Μανώλης Κοκκινάκης, Βασίλης Δημόπουλος και Δημήτρης Σαραφιανός, μέλη της διοίκησης του ΔΣΑ και μέλη της επιτροπής νομικής στήριξης πολιτών, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, του Συνδικατου Οικοδόμων, της Ενωσης Λογιστών και του Συνδικατου Μετάλλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ