Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Συνεχίζονται οι πιέσεις για πιο «δραστικά» μέτρα

Το θέμα που έχουν ανακινήσει τον τελευταίο καιρό οι υπηρεσίες και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα και που στόχο έχει την επέκταση της... συνεργασίας των δυο χωρών και τη λήψη πιο «δραστικών» μέτρων από τις ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, συνεχίζει να συντηρείται με δηλώσεις, εκθέσεις και διάφορα σενάρια...

Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε και κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα. Συγκεκριμένα, ο Δ. Ρέππας, ρωτήθηκε, αν η αμερικανική γερουσία και οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών των ΗΠΑ ζητούν περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα, καθώς και ευρύτερη συνεργασία. Ο υπουργός απάντησε: «Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο το οποίο κρίνεται επαρκές. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε οριακές βελτιώσεις, όσον αφορά μια πτυχή της δέσμης των μέτρων που λαμβάνονται μέχρι τώρα. Από κει και πέρα, πράγματι υπάρχει στενή συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε εσάς».

Πάντως φρόντισε να προσθέσει ο Δ. Ρέππας ότι «δεν πρέπει να κατηγορούνται η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της χώρας μας ότι δεν είναι αποτελεσματικές, όταν η προσπάθεια που καταβάλλουν είναι προσπάθεια που από κοινού καταβάλλεται με παράγοντες υπηρεσιών άλλων χωρών».

Παράλληλα, με χτεσινό δημοσίευμά του, το «Ποντίκι» ανέφερε ότι «ο Αμερικάνος πρεσβευτής Νίκολας Μπερνς αντικαθίσταται ως το τέλος της χρονιάς από τον Τομ Μίλερ». Για το ενδεχόμενο αυτό ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο Δ. Ρέππας, ο οποίος απάντησε ότι «δε γνωρίζει τίποτα σχετικό η κυβέρνηση. Δεν αφορά την κυβέρνηση το θέμα αυτό». Και αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι «στις ΗΠΑ πρόκειται να γίνουν εκλογές την επόμενη περίοδο. Τις αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν μπορεί να τις γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Εγώ πιστεύω ότι ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δε γνωρίζει τι μπορεί να αποφασίσει μία επόμενη στιγμή, για ένα θέμα».

Πάντως, ο συγκεκριμένος Αμερικανός αξιωματούχος - που φέρεται ως αντικαταστάτης του Μπερνς - σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατέχει σήμερα τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Σαράγεβο και πριν από αρκετό καιρό υπηρετούσε στην εδώ πρεσβεία των ΗΠΑ, στη θέση του ειδικού διαπραγματευτή για το Κυπριακό. Στο «Ποντίκι» επίσης αναφέρεται ότι «ο Μίλερ θεωρείται "σκληρός" που κινείται στη "γραμμή Μπρέμερ" ως προς το θέμα της τρομοκρατίας. Δηλαδή κυρώσεις στην Ελλάδα». Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, την απόφαση για την απομάκρυνση του Μπερνς πήρε προσωπικά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ.

Τέλος, στην εκπομπή «Μαύρο Κουτί» υπήρξε δήλωση του Ν. Μπερνς, ο οποίος είπε: «Δεν έχω δει στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάμειξη της ελληνικής κυβέρνησης στην οργάνωση "17 Νοέμβρη". Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατηγορία και αν κάποιος δεν έχει στοιχεία να τη στηρίξει, θεωρώ ότι δεν πρέπει να την εκφράζει». Την ίδια δήλωση, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, είχε κάνει και πριν λίγο καιρό, όταν πρώην αρχηγός της CIA είχε κάνει αναφορά σε κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν στοιχεία για την «17 Ν». Οι φαινομενικές διαφωνίες που εκφράζονται από υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους είναι φανερό ότι γίνονται για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών και στόχων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ