Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Μάχη «σώμα με σώμα»

Αμφίρροπη η αναμέτρηση ανάμεσα στο Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί και στο ARENA

Από την προχτεσινή εκλογική διαδικασία στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ

Associated Press

Από την προχτεσινή εκλογική διαδικασία στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ
ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Η χώρα έχει χωριστεί κυριολεκτικά στα δύο, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει ο χάρτης με τα εκλογικά αποτελέσματα τόσο στις τοπικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές.

Η αναμέτρηση είναι πολύ αμφίρροπη για να κριθεί και ελάχιστες ψήφοι χωρίζουν το κυβερνών κόμμα Ρεμπουπλικανική Εθνική Συμμαχία (ARENA) και το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί(FMLN). Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα για τις βουλευτικές εκλογές η πρωτοκαθεδρία στη Βουλή παίζεται καθώς και τα δύο κόμματα αναμένεται να εκλέξουν περίπου τους ίδιους βουλευτές, 32 ή 33, σε σύνολο 84. Εντούτοις, ο βασικός στόχος του FMLN, που ήταν η αύξηση της δύναμης σε ψήφους και βουλευτές και η αποτροπή της κατάκτησης της πλειοψηφίας από το ARENA στο Κοινοβούλιο, επιτεύχθηκε απολύτως. Και αυτό παρά το όργιο παραβιάσεων της εκλογικής διαδικασίας αλλά και τον εκφοβισμό του εκλογικού σώματος με την απόλυτη στήριξη και χορηγία των Ηνωμένων Πολιτειών φυσικά. Ανάλογη ίσως νοθεία και με τις προεδρικές εκλογές του 2004, όπου ουσιαστικά κλάπηκε η Προεδρία από τον υποψήφιο και ηγέτη του FMLN, Σαφίκ Αντάλ, ο οποίος πέθανε πριν από λίγο καιρό και ήταν ο μεγάλος απών.

Είναι πια δεδομένο ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του ARENA δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης, συνολικά θα μπορούσε να πει κανείς, παρά τις διακηρύξεις του κυβερνώντος κόμματος, ότι το Φαραμπούντο Μαρτί είναι η πρώτη πολιτική δύναμη, πάντα βάσει των μερικών αποτελεσμάτων.

Ακόμη πιο δύσκολη και αμφίρροπη διαγράφεται η αναμέτρηση για τη δημαρχία της πρωτεύουσας. Το Σαν Σαλβαδόρ όπως φαίνεται θα παραμείνει στα χέρια του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί καθώς, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, η υποψήφια του Μετώπου, Βιολέτα Μενχιβάρ, θα διατηρήσει την παράδοση που ξεκίνησε από το 1997. Η ίδια και το FMLN διακήρυξαν τη νίκη αλλά το ίδιο έσπευσε να πράξει και ο υποψήφιος του ARENA, Ροντρίγκο Σαμαγιόα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μόλις 15 ψήφοι χώριζαν τους δύο. Τρίτος, ο νυν δήμαρχος, Κάρλος Ρίβας, που διαφώνησε με το FMLN.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ