Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
Μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης...

Οι νέες πλημμύρες αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν καταδικάσει τους κατοίκους να ζουν συνεχώς με το φόβο της καταστροφής

Και αυτή τη φορά οικισμοί της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου έζησαν στη δίνη της πλημμύρας

Motion Team

Και αυτή τη φορά οικισμοί της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου έζησαν στη δίνη της πλημμύρας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε για άλλη μια φορά ο Νομός Εβρου, καθώς η στάθμη των υδάτων έχει ξεπεράσει σε πολλά σημεία τα όρια επικινδυνότητας, πλημμύρισαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και οικισμοί, ενώ αναμενόταν επιδείνωση της κατάστασης χτες το βράδυ.

Οπως επανειλημμένα έχει σημειώσει ο «Ρ», παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, για τις πλημμύρες του Νομού Εβρου φέρουν σοβαρή πολιτική ευθύνη τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και οι πλειοψηφίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημερινές και προηγούμενες. Κι αυτό γιατί όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούν αδιάφοροι το φαινόμενο, ενώ παράλληλα εμπαίζουν στυγνά τους κατοίκους του Εβρου τάζοντάς τους κάθε τόσο στα λόγια «λαγούς με πετραχήλια», ενώ όλες οι εξαγγελίες παραμένουν «σχέδια επί χάρτου».

Οι πλημμύρες οφείλονται στην παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει. Το μόνο που κάνουν είναι να φτιάχνουν μπαλώματα στα αναχώματα και να τρέχουν για να εκτονώσουν τις πλημμύρες, όταν οι κάτοικοι πνίγονται και χάνουν το βιος που έφτιαξαν με τον ιδρώτα και το υστέρημά τους.

Αυτή τη φορά πλημμύρισαν, εκτός του ποταμού Εβρου και οι παραπόταμοι: Αρδας, Ερυθροπόταμος, Καμηλοπόταμος, Διαβολόρεμα, Ρέμα Ιτέας, Ρέμα Σαράντη. Εσπασαν αναχώματα και έγιναν κατακλύσεις με μεγάλες ποσότητες νερού σε όλες τις παραποτάμιες αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ κινδυνεύουν άμεσα με πλημμύρες και οικισμοί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ξεπερνούν τις 200.000 στρέμματα. Πλημμύρισαν τρεις ολόκληροι οικισμοί μέσα στην Αλεξανδρούπολη (Αβαντος, Απαλό, Μαΐστρος). Οι συνειδητά, δηλαδή, υποβαθμισμένοι οικισμοί των μουσουλμάνων στον Αβαντα Αλεξανδρούπολης και στο Διδυμότειχο.

Το ρεπορτάζ του «Ρ» στις 26 Φλεβάρη είχε αποκαλύψει το μέγεθος της αναλγησίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Το ρεπορτάζ του «Ρ» στις 26 Φλεβάρη είχε αποκαλύψει το μέγεθος της αναλγησίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς έχει ξεπεράσει το όριο συναγερμού. Χτες νωρίς το απόγευμα είχε στο Πύθιο του Εβρου 6,33μ (όριο συναγερμού 5,75μ), στον Αρδα 5,80μ (όριο συναγερμού 5,20μ), στους Κήπους 4,35μ (όριο συναγερμού 4,00μ), στο Πέταλο 6,30μ (όριο συναγερμού 6,00μ). Γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης επαρχιακών οδικών δικτύων και εκτόνωσης της κατάστασης. Η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης - Σουφλίου είχε διακοπεί. Εγινε αποκατάσταση, αλλά από το Σουφλί και πάνω η μεταφορά των επιβατών γίνεται με λεωφορεία του ΟΣΕ.

Ο Στρατός, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι Αστυνομικές Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή σε ολόκληρο το νομό με οχήματα και προσωπικό για την ενδεχόμενη μεταφορά κατοίκων. Την περιοχή επισκέφτηκε ο Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας κ. Φούρλας.

Ουσιαστικές προτάσεις

Το ΚΚΕ, τόσο μέσα, όσο και έξω από τη Βουλή, επανειλημμένα έχει καταθέσει προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Ειδικότερα θεωρεί ότι απαιτείται:

  • Να γίνει επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων.
  • Να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του Νομού Εβρου με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή. Να αναπτυχθεί συνεργασία με Βουλγαρία - Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων, που αφορούν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του ποταμού Εβρου και των παραπόταμών του.
  • Να σχεδιαστούν και να φτιαχτούν όλα τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Χρειάζεται συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι.
  • Νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.
  • Αμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες που να ανταποκρίνονται στο ύψος των καταστροφών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ