Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεσμεύσεις στην Κομισιόν για Ασφαλιστικό

Σαφή δέσμευση έναντι της Κομισιόν ότι ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία λήξης αρκετά πριν τις επόμενες εκλογές έχει αναλάβει η κυβέρνηση, μέσω και του Προγράμματος Σταθερότητας που εγκρίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Εμμεσα, πλην σαφώς, το παραδέχτηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά προσπάθησε να το υποβαθμίσει, ακριβώς γιατί, όπως είπε, «αυτό που προέχει είναι το θέμα (σ.σ. της έναρξης) του διαλόγου». Ερωτηθείς από το «Ρ» αν η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Κομισιόν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το «διάλογο» στο Ασφαλιστικό και ειδικότερα πως το πόρισμα της λεγόμενης επιτροπής σοφών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνη του 2007, ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να το διαψεύσει, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο διάλογος θα λήξει πριν τις επόμενες εκλογές, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στη «μεταρρύθμιση» (διάβαζε ανατροπή) των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. «Ο διάλογος μπορεί να τελειώσει λίγο νωρίτερα» (σ.σ. από τις επόμενες εκλογές), απάντησε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «εν πάση περιπτώσει, σας έχω πει ξεκάθαρα ότι το θέμα του διαλόγου είναι αυτό το οποίο προέχει τώρα». Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» περιορίστηκε να δηλώσει πως «δε γνωρίζω για κάποιο πόρισμα και πότε θα είναι έτοιμο».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση κινείται δραστήρια και με συνέπεια στο γενικότερο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ για «άνοιγμα του Ασφαλιστικού» με σαφή κατεύθυνση την «παράταση του εργάσιμου βίου» και άρα την παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση του ύψους των συντάξεων. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και μελετά το «παράδειγμα» της Γερμανίας, όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος προτείνει την παράταση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θ. Ρουσόπουλος δε θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τη νεότερη δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα τεθούν στο «διάλογο» που ξεκινά. Η μόνη δέσμευση της κυβέρνησης είναι πλέον ότι «δε θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», χωρίς να διευκρινίζεται ποια είναι αυτά τα «ώριμα δικαιώματα». Πάντως, πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι ότι στην κυβέρνηση θέλουν «διάλογο» από «μηδενική βάση», εννοώντας από μηδενική βάση όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ