Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχοι πάλης και διεκδίκησης του ΚΚΕ

Καταλήγοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε τους στόχους πάλης και διεκδίκησης του ΚΚΕ, τονίζοντας ωστόσο πως η πρόταση του ΚΚΕ είναι συστατικό της πάλης για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και ανατροπή του όσο γίνεται πιο γρήγορα. Η πρόταση αυτή αφορά σε:

  • Κανένα νέο μέτρο, κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων από το 1992 έως σήμερα.
  • Επιστροφή των κλεμμένων και χρεωστουμένων.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που περιλαμβάνει τη συνταξιοδότηση, την Υγεία και την Πρόνοια. Διαχωρισμός της συνταξιοδότησης από την Υγεία και την Πρόνοια. Για τον δεύτερο αυτό τομέα να μην υπάρχει καμιά εισφορά.
  • Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μια 5ετία αντίστοιχα λιγότερη για τα βαριά και ανθυγιεινά.
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας.
  • Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Σύνταξη στο 80% του μισθού, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.
  • Υπεράσπιση, επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας.
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών Υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται στα Κέντρα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
  • Μέτρα ειδικά για τους συνταξιούχους που μένουν μόνοι, πλήρη κάλυψη δωρεάν με κέντρα παραμονής των ηλικιωμένων που στηρίζονται και στον τομέα της Υγείας με πλήρη περίθαλψη όλων των βαθμίδων. Τέρμα στους οίκους ευγηρίας - αποθήκες, στους ιδιωτικούς οίκους που απαιτούν αυξημένες συντάξεις και μεταβίβαση περιουσιών.
  • Ιδιαίτερη φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, και τις οικογένειες τους, τους χρονίως πάσχοντες.

Εχουμε καταθέσει από το 2001 ολοκληρωμένη πρόταση για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ο κορμός των προτάσεών μας στηρίζεται στη θέση για σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης κρατικό που εντάσσεται στον κεντρικό εθνικό σχεδιασμό με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο. Στον τομέα των συντάξεων στηρίζεται σε τρεις δημόσιους οργανισμούς που αφορούν αντίστοιχα τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες, με προσαρμογή σε ιδιαιτερότητες με βάση το φύλο, τον κλάδο, το είδος του επαγγέλματος.

Οι ενοποιήσεις Ταμείων που περιέχει η πρότασή μας δεν έχει καμιά σχέση με τις ενοποιήσεις που έκανε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και προωθεί παραπέρα η ΝΔ.

Η δική μας πρόταση δεν έχει σχέση με το στόχο της υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης, της αφαίρεσης κατακτήσεων, με την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Είναι πρόταση για τη δημιουργία ισχυρών οργανισμών με ευρύτερη οικονομική βάση, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Βασικό στοιχείο είναι η ισοτιμία, η κατάργηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων στο υγειονομικό σύστημα. Το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης καλύπτει πλήρως και εφ' όρου ζωής όλον τον πληθυσμό, δηλαδή τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, τους μετανάστες και τους φαντάρους, στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Προϋποθέτει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, των ανέργων και των εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Η πρότασή μας είναι συστατικό της πάλης για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και ανατροπή του όσο γίνεται πιο γρήγορα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ