Κυριακή 12 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προμηνύονται σφοδρές «θύελλες»

Με καταλήψεις κλιμακώνουν οι φοιτητές την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση ενώ προγραμματίζονται νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και κοινές διαδηλώσεις με τα συνδικάτα

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση

Associated Press

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση
Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης», που προωθεί η κυβέρνηση ντε Βιλπέν. Ο Γάλλος πρωθυπουργός κατάφερε να εντείνει ακόμη περισσότερο την οργή επιλέγοντας να «περάσει» το επίμαχο νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση με «κατ' εξαίρεση» διαδικασία μόνο από τη Γερουσία, παρακάμπτοντας τη Βουλή, όπου δεν κατάφερνε να διασφαλίσει την έγκρισή του.

Μετά τις κοινές ογκώδεις διαδηλώσεις με τα συνδικάτα, οι φοιτητικές ενώσεις πήραν τη σκυτάλη. Από τα μέσα της βδομάδας, έχουν αρχίσει οι συνελεύσεις στα πανεπιστήμια της χώρας με στόχο την πραγματοποίηση καταλήψεων μέχρις ότου ο ντε Βιλπέν υποχρεωθεί να αποσύρει το νομοσχέδιο. Παράλληλα, προγραμματίζονται και νέες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μέχρι χτες, 45 πανεπιστημιακές σχολές τελούσαν υπό κατάληψη ενώ σε διάφορες πόλεις, όπως στο Παρίσι έξω από τη Σορβόννη και στην Τουρ, οι φοιτητές ενημέρωναν τους πολίτες. Κι ενώ, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβαινε όλη τη βδομάδα, χτες τα ξημερώματα -σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου- ειδικές μονάδες καταστολής(CRS) της Γαλλικής αστυνομίας εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, το οποίο είχε καταληφθεί νωρίτερα απο εκατοντάδες φοιτητές.

Το νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση προωθεί και αυτό τις «κατευθύνσεις» που περιέχονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους μέχρι 26 χρόνων και να τους απολύουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, τα πρώτα 2 χρόνια. Ο ντε Βιλπέν υποστηρίζει ότι αυτή η «διευκόλυνση» θα δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για τη νεολαία, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα από την ανεργία.

Οπως ακριβώς, λίγα χρόνια νωρίτερα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ζοσπέν, υποστήριζε ότι η χορήγηση πλουσιοπάροχων επιχορηγήσεων στην εργοδοσία θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας. Τελικά, όπως υποστηρίζουν, σήμερα, συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις στη Γαλλία, που έχουν βιώσει τις «μεταρρυθμιστικές αυτές προτάσεις», έφερε, απλώς, περισσότερο πλούτο στις εργοδοτικές τσέπες και μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια ενώ η νεολαία συνεχίζει να ψάχνει για δουλιά.

Οπως τονίζουν, το «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης» θα κάνει ακόμη πιο ασύδοτη την εργοδοσία, θα εντείνει την ανασφάλεια, και θα χειροτερεύσει περισσότερο τις, ήδη, ελαστικότατες εργασιακές σχέσεις ενώ η «διευκόλυνση» των απολύσεων θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες. Εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω υπόσκαψη της κοινωνικής ασφάλισης και της συνταξιοδότησης και ότι, επί της ουσίας, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις.

Στην παρούσα φάση, η πρόταση ντε Βιλπέν προκάλεσε την αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης του Σοσιαλιστικού κόμματος στη Γαλλία, προφανέστατα για μικροπολιτικούς λόγους. Είναι, όμως, σαφές ότι εκφράζει μια «γενικότερη κατεύθυνση» που έχει σχεδιαστεί από τις Βρυξέλλες και που, στη χώρα μας, διατυπώνεται, προς το παρόν, σαφέστερα από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου, σε διάφορες στιγμές, έχει αναφερθεί στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων προτείνοντας παρόμοιες «λύσεις». Εχει μιλήσει για διετή ανασφάλιστη εργασία, για «μερική ή ακόμη και προσωρινή απασχόληση», για την αναγκαιότητα επανεξέτασης «των μορφών εργασίας», χωρίς αυτό να αποκλείει «την ποικιλία αμοιβών και εργασιακών συνθηκών». Και, όπως γίνεται κατανοητό από τα τεκταινόμενα στη Γαλλία, δεν εκφράζει «προσωπικές απόψεις», όπως άλλωστε, η αντίδραση των Γάλλων εργαζομένων και φοιτητών δεν αφορά μόνο τον κύριο ντε Βιλπέν.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ