Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα

Οι βαριές μορφές παιδικής εργασίας απαγορεύονται από διεθνή συνθήκη, την οποία επικύρωσε, πέρυσι και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μάλιστα, το αμερικανικό Κογκρέσο έσπευσε να επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς σε μια σειρά αναπτυσσόμενες χώρες, που δε σέβονται -κατά τη γνώμη του- τη σχετική συνθήκη.

Ελα, όμως, που τα ίδια συμβαίνουν και στις ΗΠΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, κατάγγειλε πρόσφατα η οργάνωση «Human Right Watch», κυρίως λατινοαμερικανικής καταγωγής, εργάζονται σε αμερικανικά χωράφια υπό «επικίνδυνες και εξουθενωτικές συνθήκες». Παιδιά, ηλικίας 13 έως 16 ετών, εργάζονται κατά μέσον όρο 12 έως 14 ώρες την ημέρα σε αγροτικές καλλιέργειες, εκτεθειμένα σε ιδιαίτερα τοξικά εντομοκτόνα, που προκαλούν πονοκεφάλους, ερεθισμούς στο δέρμα και μακροπρόθεσμα καρκίνους και βλάβες στον εγκέφαλο, ενώ αμείβονται με εξευτελιστικά μεροκάματα, πολύ μικρότερα του κατώτατου ωρομίσθιου, υπογραμμίζει η έκθεση της οργάνωσης.

Τι να πούμε, εμείς. Η άγρια εκμετάλλευση του ανθρώπου και η άκρατη υποκρισία ήταν πάντα, είναι και θα είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ