Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
Αναγκαία η ενημέρωση του λαού

Την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέχει η χώρα μας στη δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση, με αποτέλεσμα 1.000 ασθενείς να παραμένουν σε λίστες αναμονής για το πολύτιμο μόσχευμα, παρά τις προόδους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με την τοποθέτηση 55 Τοπικών Συντονιστών στα νοσοκομεία, για την οργάνωση των μεταμοσχεύσεων.

Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου και International Symposium του Ελληνικού Κολεγίου Χειρούργων, που γίνεται στην Αθήνα, στη χώρα μας η αναλογία δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν μόλις 8,9 το 2005. Επίσης, το 2005 έγιναν 167 μεταμοσχεύσεις, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας και να μην παραμένουν ασθενείς στις λίστες αναμονής, θα έπρεπε να γίνονται τουλάχιστον 300 μεταμοσχεύσεις το χρόνο.

«Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει πειστεί για τη δωρεά οργάνων. Γι' αυτό το δώρο ζωής, αφού από έναν εγκεφαλικά νεκρό δότη, μπορούν να σωθούν ως και 10 άνθρωποι», υπογράμμισε ο Αλκιβιάδης Κωστάκης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Οπως ανέφερε, στο διάστημα απ' το Μάρτη του 2005 έως το Δεκέμβρη του 2005 καταγράφτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 222 εγκεφαλικά νεκροί ασθενείς, αλλά αξιοποιήθηκαν για μεταμόσχευση τα όργανα μόλις των 87 από αυτούς, είτε γιατί οι δότες δεν ήταν κατάλληλοι για μεταμόσχευση, είτε γιατί δεν υπήρχε η συναίνεση των συγγενών.

Ωστόσο, είναι γεγονός πως δεν αναδεικνύονται οι ευθύνες του συστήματος Υγείας που εμπορευματοποιείται αλλά και το ότι δεν υπάρχει συστηματική και θαρραλέα καμπάνια ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων με αποτέλεσμα να μην έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στην αναγκαιότητα αυτής της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ