Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ
Γεια σου Γιάννη... κουκιά σπέρνω!
  • Ζήτησε από τους αγρότες να γίνουν ανταγωνιστικοί αξιοποιώντας την... Κοινή Αγροτική Πολιτική
  • ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ: Η πραγματικότητα τον διαψεύδει

Καλώντας τους αγρότες να γίνουν «ανταγωνιστικοί» για να μπορούν να επιβιώσουν στην «παγκόσμια αγορά» και να... αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χτες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Νομό Λασιθίου, τις συγκεκριμένες προτάσεις του να τις εμφανίσει σαν «προοδευτική» αντίληψη διαφορετική από τη «δεξιά» αντίληψη της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή που ζητούσε από τους αγρότες να υποταχτούν στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου μοίραζε υποσχέσεις σ' αυτούς, υποστηρίζοντας ότι αν δημιουργήσουν «προϊόντα με ποιότητα» και «αξία» θα μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί σε όλο τον κόσμο... Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφάνισε το κόμμα του σαν υπερασπιστή του θεσμού των αγροτικών συνεταιρισμών. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που ακολούθησαν υπονόμευσαν τους συνεταιρισμούς και απαξίωσαν τη λειτουργία τους, αλλά ο Γ. Παπανδρέου εντελώς υποκριτικά ανέφερε: «Θα συμβάλλουμε σε μια ανανέωση στο συνεταιριστικό κίνημα. Σε μια αναγέννηση, σε μια ανανέωση στο χώρο των συνεταιριστικών οργανώσεων». Βέβαια, ο ίδιος ουσιαστικά προεξόφλησε το κλείσιμο συνεταιρισμών, αφού όπως είπε «δεν μπορούν να υπάρχουν χιλιάδες συνεταιρισμοί», τονίζοντας ότι υπάρχει «ανάγκη από ισχυρούς συνεταιρισμούς και ισχυρές ενώσεις».

Αναφερόμενος στα «εργασιακά» τάχτηκε κατά «της φθηνής εργασίας», που είναι η «δεξιά αντίληψη» που εφαρμόζει η κυβέρνηση «δημιουργώντας διχόνοια και ρίχνοντας τα βάρη στον πολίτη», αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι η «μάχη» στην παγκόσμια αγορά είναι «σκληρή». Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης «δεν μπορεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, μεταξύ των ισχυρών και των ανίσχυρων, των αδυνάμων», αλλά την πολιτική... λύση την έδωσε στην ενίσχυση των «αξιών», όπως «η αλληλεγγύη».

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου ενισχύοντας την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και καλλιεργώντας το κλίμα της «εκλογολογίας», επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τις πρόσφατες αποφάσεις για το νόμο «Καποδίστρια», χαρακτηρίζοντας τον Κ. Καραμανλή «αναξιόπιστο πρωθυπουργό». Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, όταν έρθει στην εξουσία θα αποκαταστήσει τον «Καποδίστρια» και θα προχωρήσει στη δημιουργία και εφαρμογή ενός «Καποδίστρια 2».

Εξάλλου χτες, με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ

Παρά όμως τις τυμπανοκρουσίες και τις στημένες υποδοχές με σημαιάκια και τραγούδια, ο Γ. Παπανδρέου δεν κατάφερε να πείσει ότι η πολιτική του είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της ΝΔ, ότι μπορεί να δώσει λύσεις, να ανακουφίσει το εισόδημα και τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Αυτά υπογραμμίζει η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο νομό, σημειώνοντας: «Η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Λασίθι επιβεβαίωσε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και έμποροι του Νομού Λασιθίου δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και από τη ΝΔ. Αντίθετα, και οι δύο τους θέλουν συνενόχους σε μια πολιτική που οξύνει τα προβλήματα και στραγγαλίζει τα δικαιώματά τους». Και σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε με την ομιλία του, ότι το κόμμα του με τη νέα ΚΑΠ εξασφάλισε τις επιδοτήσεις και το εισόδημα των παραγωγών έως το 2013. Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει. Τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που υπέγραψε και ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών. Οσον αφορά τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών που ασχολούνται με θερμοκηπιακές καλλιέργειες, επισημαίνεται, δεν εμφανίστηκαν ως διά μαγείας και αποκλειστικά από την απεργία των ναυτεργατών. Χρόνια τώρα τους σκάβουν το λάκκο οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ που πίνουν νερό στο όνομα της "ελεύθερης" αγοράς. «Τους καταχρέωσαν, τους ήπιαν το αίμα και τώρα εμφανίζονται ως νέοι "σωτήρες" για να τους αποτελειώσουν».

«Οι εργαζόμενοι έχοντας πλέον την πείρα, πρέπει να σκεφτούν και να επιλέξουν με βάση τα πραγματικά τους προβλήματα με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν. Η ανεργία, η φτώχεια, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τα λουκέτα των αυτοαπασχολούμενων, η λιτότητα, η μαύρη εργασία, οι μισθοί πείνας, η ανυπαρξία έργων υποδομής για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, ενισχύουν την πρόταση - προτροπή του ΚΚΕ προς το λαό, για μαζική εγκατάλειψη και των δύο: Και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ