Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Φάμπρικα τρομοκρατίας στα καράβια

Με απολύσεις ναυτεργατών που πρωτοστάτησαν στην πρόσφατη απεργία, επιχειρούν να κάμψουν την αποφασιστικότητα των εργατών της θάλασσας να κλιμακώσουν τον αγώνα τους

Με απολύσεις και τρομοκρατία, εφοπλιστές και κυβέρνηση επιχειρούν να χτυπήσουν τη δυναμική που δημιούργησε στο κίνημα η κοινή δράση των εργατών σε στεριά και θάλασσα
Με απολύσεις και τρομοκρατία, εφοπλιστές και κυβέρνηση επιχειρούν να χτυπήσουν τη δυναμική που δημιούργησε στο κίνημα η κοινή δράση των εργατών σε στεριά και θάλασσα
Πανικόβλητοι εφοπλιστές και κυβέρνηση της ΝΔ από τα πρωτοφανή χαρακτηριστικά που σημάδεψαν την τελευταία μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών και την απήχησή της συνολικά στο εργατικό κίνημα, τώρα επιχειρούν απεγνωσμένα να εντείνουν το όργιο τρομοκρατίας στα καράβια! Δείχνοντας πλήρως τη χρεοκοπία τους και το ταξικό τους μίσος, συνεχίζουν τις απολύσεις σε βάρος ναυτεργατών που πρωτοστάτησαν στην απεργία, νομίζοντας πως έτσι θα ανακόψουν την αγωνιστική πορεία του κλάδου και την πανναυτεργατική απόφαση, όπως αυτή εκφράζεται από όλα τα καράβια, για συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης.

Ετσι στους τρεις πρώτους μηχανικούς που απολύθηκαν το τελευταίο 48ωρο της απεργίας, όπως έγινε γνωστό, έρχονται να προστεθούν άλλες 6 τρομοκρατικές απολύσεις. Η τελευταία έγινε προχτές, 1η Μάρτη, στο επιβατηγό - οχηματαγωγό «SUPERFAST V» του μεγαλοεφοπλιστή Π. Παναγόπουλου. Ενδεικτικό των στόχων των εφοπλιστών είναι πως ο τελευταίος απολυμένος έχει εκλεγεί στη διοίκηση της Ενωσης Ναυτών με το ταξικό ψηφοδέλτιο του «Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών».

Ο εφοπλιστής Π. Παναγόπουλος πρόεδρος του ομίλου «Αττικα Γκρουπ» είναι πρωτεργάτης στην τρομοκρατική επιχείρηση. Από τους 9 ναυτεργάτες που μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι έχουν απολυθεί, οι 5 είναι από τα πλοία της θυγατρικής εταιρίας του ομίλου του, της «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ». Το δε παραπαίδι των εφοπλιστών, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, έχει δώσει εντολή σε όλα τα λιμεναρχεία να συμβάλουν με κάθε τρόπο σε αυτή την επιχείρηση.

Από τους υπόλοιπους 4 απολυμένους, οι δύο είναι οι πρώτοι μηχανικοί του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΛΙΣΣΟΣ», της εταιρίας ΑΝΕΚ του Ι. Βαρδινογιάννη, ο τρίτος είναι επίσης πρώτος μηχανικός που απολύθηκε από το πλοίο του Κ. Αγαπητού «ΕΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ» και ο τέταρτος απολύθηκε από το φορτηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ» που εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα.

Απάντηση με νέα απεργία

Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με καταγγελία που εξέδωσαν χτες, καλούν τους ναυτεργάτες να προετοιμάζονται για απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Μάρτη με προοπτική κλιμάκωσης και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «θα επιβάλουμε στην πράξη την ακινητοποίηση των πλοίων όπου έγιναν απολύσεις». Ξεκαθαρίζουν ακόμα ότι δε θα συμμετέχουν στη σημερινή διαπραγματευτική συνάντηση της ΠΝΟ με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αλλά δεν πρόκειται να συμμετέχουν ούτε και στη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Δε γίνεται, τονίζουν, να... συζητάνε με τους εφοπλιστές και τον υπουργό «σε καθεστώς τρομοκρατίας, απολύσεων, επιστράτευσης».

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και καλούν την Εκτελεστική, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όλους τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την ανάκληση όλων των τρομοκρατικών απολύσεων, την ανάκληση της επιστράτευσης και την ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών.

«Το χρωστάμε στα παιδιά μας!»

Ενδεικτική των διαθέσεων των ναυτεργατών είναι και η δήλωση που έκανε στο «Ρ» ο ναυτεργάτης Σπύρος Δ. που απολύθηκε από το πλοίο «Αγ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ» των εφοπλιστών Κουλούρη - Κουρή. «Ημουν στο πλοίο εκπρόσωπος του τοπικού Σωματείου Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Αγ. Σπυρίδωνας". Οι εφοπλιστές μου ανακοίνωσαν ότι θα απολυθώ την ημέρα που επιβλήθηκε η επιστράτευση. Οι συνάδελφοί μου αμέσως αντέδρασαν. Με απέλυσαν τελικά την ημέρα που έληξε η απεργία. Ο αγώνας μας πρέπει να τώρα κλιμακωθεί. Δεν είναι το θέμα αν θα κερδίσουμε 5 δραχμές. Το θέμα είναι να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα της συμμετοχής μας στα σωματεία, να μην επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε δούλους, να τους βγάλουμε από το σβέρκο μας. Το χρωστάμε σε μας και τα παιδιά μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ