Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Μεταγωγή... κρατουμένων

4 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει το κολαστήριο στο Γκουαντάναμο

Associated Press

4 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει το κολαστήριο στο Γκουαντάναμο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περισσότεροι από 500 φερόμενοι τρομοκράτες κρατούνται χρόνια στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Μόνο σε δέκα έχουν αποδοθεί κάποιου είδους κατηγορίες σχετιζόμενες με την «τρομοκρατία»... Η κατακραυγή είναι μαζική και ακόμη και οι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ πιέζουν.

Ετσι μετά από πολλές πιέσεις παντός είδους το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προωθεί τη μεταφορά του 1/3 των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο σε φυλακές των χωρών τους, όπως δήλωσε ο διοικητής της βάσης, Τομ Κουίν, που πρόσθεσε ότι άλλοι 14 θα αφεθούν ελεύθεροι «γιατί δεν αποτελούν κίνδυνο για τις ΗΠΑ».

Ο Κουίν διευκρίνισε ότι 119 κρατούμενοι σε σύνολο 500 μπορούν και θα μεταφερθούν σύντομα στις χώρες τους, όπου θα δικαστούν. Στο μεταξύ, ο συνταγματάρχης Μόε Ντέιβις επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής του στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο, συνέκρινε επαίσχυντα τους κρατούμενους με τον «Δράκουλα», επειδή φοβούνται τη δικαιοσύνη... όπως αυτός το φως. Πάντως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ντέιβις δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί πως η διαδικασία είναι πολύ αργή, αφού πολλοί κρατούνται εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ