Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα προβλήματα των ΕΒΕ δε λύνονται με υπομνήματα

Η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ συνταντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τα κυριότερα προβλήματα των ΕΒΕ,  τα οποία όμως δε λύνει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τη συναινετική-συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη είχε χτες η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και τον ενημέρωσε προφορικά και με γραπτό υπόμνημα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των ΕΒΕ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Επίσης, προχτές, η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης και του κατέθεσε υπόμνημα θέσεων με τα κυριότερα προβλήματα και ζητήματα που προτάσσει η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας. Να σημειωθεί, ότι αν και στο υπόμνημα θέσεων αξιοποιείται «διεκδικητική» φρασεολογία, η όλη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ δεν ανταποκρίνεται στα ουσιαστικά καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, καθώς προτάσσει τη συναίνεση και το συμβιβασμό και όχι το δρόμο του αγώνα.

Οι συναντήσεις του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ με στελέχη της κυβέρνησης γίνονται με στόχο να επιλυθούν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα των επαγγελματοβιοτεχνών. Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, ότι θα εξετάσει τα αιτήματά τους σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς και σε δύο περίπου μήνες θα καλέσει για διάλογο το προεδρείο της Συνομοσπονδίας...

Αν και φαινομενικά το πλαίσιο κινείται σε «διεκδικητική» κατεύθυνση, ωστόσο είναι πασιφανές, ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ έχει μετατρέψει σε κυρίαρχο στοιχείο το συμβιβασμό και την ηττοπάθεια, αφού αποδέχεται σαφώς ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες είναι καταδικασμένοι να δραστηριοποιούνται - όσο υπάρχουν - στα πλαίσια της νέας... παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Ο ρόλος που επιφυλάσσει η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ για τον κλάδο δεν είναι ο δρόμος της αντίστασης, αλλά αυτός του απλού θεατή, ο οποίος εκλιπαρεί για τη λήψη ημιμέτρων που θα ανακουφίζουν σε κάποιο βαθμό τη δραματική του κατάσταση.

Μεταξύ των βασικότερων αιτημάτων, που έθεσε η πλειοψηφία της διοίκησης στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, είναι:

  • Ο τρόπος σχεδιασμού των κονδυλίων του Α΄ και Β΄ ΚΠΣ, ο οποίος αδικούσε κατάφωρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταθέσει υπόμνημα με τις προτάσεις για την κατανομή του Γ΄ ΚΠΣ, ενώ όμως ζητείται η πρόβλεψη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, δε γίνεται κανένας λόγος για τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν τον κατ' εξοχήν φορέα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.
  • Ο «εκσυγχρονισμός του πλαισίου διεξαγωγής του ανταγωνισμού», ζητώντας την άμεση θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την απαγόρευση πωλήσεων κάτω του κόστους και πολιτικών επιλεκτικής υποτίμησης εμπορευμάτων για την εξόντωση των ανταγωνιστών.
  • Η τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου και να υπάρξει αυστηρότερη κλιμάκωση των αδειών υπεραγορών σε σχέση με τον πληθυσμό. Το συγκεκριμένο αίτημα, με τον τρόπο που τίθεται, αποτελεί μια πρώτης τάξεως αυταπάτη για τη λειτουργία των υπεραγορών και για τις συνέπειες που έχουν στους επαγγελματοβιοτέχνες. Το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα είναι η κατάργηση της λειτουργίας των υπεραγορών και όχι η «αυστηρή αδειοδότηση».

Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει πως η τελευταία απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τις εκπτώσεις χειροτέρευσε το κλίμα. Ωστόσο όμως αποφεύγει να θίξει το ζήτημα ποιος επιτάσσει τη διεύρυνση του χρόνου των εκπτώσεων και ποιοι προχωράνε σε «εκπτώσεις» και «προσφορές» καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τις αντιρρήσεις της εκφράζει και για την εφαρμογή του ΠΔ 84/84, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να προέχει το ποιοτικό στοιχείο έναντι του ποσοτικού». Η γενικόλογη αναφορά περί «ποιοτικού» και «ποσοτικού» δημιουργεί ασάφειες για την ξεκάθαρη θέση της ΓΣΕΒΕΕ, με αποτέλεσμα εμμέσως - αν όχι άμεσα - να στηρίζει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ που ζητεί την κατάργηση του ΠΔ 84/84.

Η ΓΣΕΒΕΕ θέτει και το ζήτημα της μεταβίβασης-διαδοχής επιχειρήσεων, ωστόσο όμως η ικανοποίηση του αιτήματος της ΓΣΕΒΕΕ ενέχει και τον κίνδυνο να φοροαπαλλάσσονται μεγάλες επιχειρήσεις που αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Μαζί με τα παραπάνω, η ΓΣΕΒΕΕ θέτει γενικόλογα και το ζήτημα των αναπτυξιακών κινήτρων, στο πλαίσιο όμως της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο «νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον». Επίσης, ζητεί τη δημιουργία Βιοτεχνικών Πάρκων, τη θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για τη νόμιμη και σωστή αξιοποίηση του διαδικτύου σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τέλος, θέτει και το ζήτημα των πόρων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, χωρίς όμως να αποσαφηνίζει ποιος θα διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα, αλλά και το βασικότερο, ποιος είναι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ