Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Η ΠΡΑΓΑ
Δύσκολο το έργο της FIDE

Τα διασυλλογικά πρωταθλήματα Ελλάδας 2006

Ο καθηγητής και μαθητής σε σκακιστική δράση. Δεξιά. στο μέσον της φωτ., ο Υ.Μ. Μάκκας του ΣΟΑ και το ανερχόμενο ταλέντο του ΑΣΑΕ, Κων. Παΐζης (αριστερά)
Ο καθηγητής και μαθητής σε σκακιστική δράση. Δεξιά. στο μέσον της φωτ., ο Υ.Μ. Μάκκας του ΣΟΑ και το ανερχόμενο ταλέντο του ΑΣΑΕ, Κων. Παΐζης (αριστερά)
Περίεργη και ταυτόχρονα επίμονη φαίνεται η προσπάθεια του Καλμούχου προέδρου και αρχηγού της FIDE (Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία) Κίρσαν Ιλουμτζίνοβ, να αναβιώσει την ξεχασμένη και για πολλούς άχρηστη πλέον (παραίτηση από το σκακιστικό στίβο του Γκάρι Κασπάροβ, άρνηση του Κράμνικ να αγωνιστεί με τον Κασπάροβ, ούτε στο παγκόσμιο της Αργεντινής κλπ.), συμφωνία της Πράγας για την περίφημη «Ενοποίηση του Παγκόσμιου Σκακιού».

Αιφνιδιάζοντας το σκακιστικό κόσμο και περισσότερο το νόμιμο παγκόσμιο πρωταθλητή της FIDE Βέσελιν Τοπάλοβ, ο μεγαλοεπιχειρηματίας της Ελίστα Ιλουμτζίνοβ, ξεχνώντας τις δικαιολογημένες αντιδράσεις - για το ίδιο θέμα - των Πονομαριόφ, Καζιμτζάνοβ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διοργανώσει στην Καλμουχία το ματς για τον... παγκόσμιο τίτλο ανάμεσα στον Τοπάλοβ και στο Ρώσο Βλαντ. Κράμνικ (;!) Δικαιολογημένη λοιπόν και η αντίδραση του Βούλγαρου GM και ήδη παγκόσμιου πρωταθλητή Βεσ. Τοπάλοβ, ο οποίος θέτει δύο δικαιολογημένες απαιτήσεις στη FIDE προκειμένου να αγωνιστεί. Η πρώτη απαίτηση είναι οικονομική και ζητάει από την FIDE να του εξασφαλίσει έπαθλο (ανεξάρτητα αν χάσει ή αν κερδίσει το ματς), ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων!

Η δεύτερη απαίτηση είναι απλή και σαφής: Ζητάει από την FIDE να μην αναφέρεται πουθενά ότι ο Κράμνικ κατέχει κάποιον παγκόσμιο τίτλο, αφού ποτέ δεν έπαιξε επίσημο ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ απέρριψε και την πρόταση της FIDE για το παγκόσμιο του Σαν Λούις!

Αντίθετα, η άλλη πλευρά, ο Βλ Κράμνικ, φαίνεται να του αρέσει αυτή τη φορά η πρόταση και βάζει τους δικούς του όρους...

Πώς θα χειριστεί τη δύσκολη αυτή υπόθεση η FIDE; Πάντως, σκακιστικοί παρατηρητές λένε ότι ο πρόεδρος της FIDE ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλη ρωσική εταιρία τηλεπικοινωνιών, η οποία θα καλύψει την όλη διοργάνωση με το συνολικό ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό το οποίο, σύμφωνα με την απαίτηση του Β. Τοπάλοβ, είναι πολύ μικρό!

* Σύμφωνα με την προκήρυξη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, η σύνθεση των ομάδων της Α' Εθνικής Κατηγορίας, για το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα 2006, θα είναι 12μελής: Από την 1η έως την 5η σκακιέρα είναι γενικές οι συμμετοχές ανδρών ή γυναικών. Στην 6η σκακιέρα συμμετέχει αθλήτρια (κατηγ. γυναικών). Στην 7η αθλήτρια (κατηγ. νεανίδων κάτω των 18 χρόνων). Στην 8η αθλήτρια (κατηγ. κορασίδων κάτω των 16 χρόνων). Στην 9η αθλητής ή αθλήτρια (κατηγ. νέων - νεανίδων κάτω των 18 χρόνων). Στην 10η αθλητής ή αθλήτρια (παίδων - κορασίδων) κάτω των 16 χρόνων. Στην 11η αθλητής ή αθλήτρια (παίδων - κορασίδων) κάτω των 14 χρόνων. Στην 12η σκακιέρα αθλητής ή αθλήτρια (παμπαίδων - παγκορασίδων) κάτω των 12 χρόνων.

Συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σε νέα προκήρυξη της ΕΣΟ για όλες τις Εθνικές και Τοπικές κατηγορίες των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων 2006.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ