Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Παλιά κόλπα»

Το «νούμερο» είναι παλιό, φτηνό, στερεότυπο. Το ακροατήριο το ξέρει από την αρχή και όμως χειροκροτά πάντα την ώρα που «βγαίνει λαγός από το καπέλο»... Ολη η πρακτική των μεγάλων ΜΜΕ μετεκλογικά προετοίμαζε ακριβώς την εμφάνιση του «λαγού», που δεν είναι τίποτα άλλο από την επίθεση στο ΚΚΕ.

Είναι τόσο γνωστά και πολυχρησιμοποιημένα πλέον τα «κόλπα», που, όπως ακριβώς στα φτηνά «νούμερα» των αναψυκτηρίων δεν υπάρχει κανένα απρόβλεπτο στοιχείο, έτσι και σ' αυτήν την περίπτωση όλα «ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα για το γνωστό φινάλε...».

Αρχισαν, αποκλείοντας το ΚΚΕ σχεδόν εντελώς από κάθε δελτίο ειδήσεων και κάθε ενημερωτική εκπομπή. Ενώ συνέβαιναν στη χώρα διάφορα, είχαν ρίξει τέτοια «εξαφανιζόσκονη», που έφτανες να διερωτάσαι, αν υπάρχει ΚΚΕ και αν παίρνει θέση στα προβλήματα που προέκυπταν. Παράλληλα, φυσικά, επειδή δουλεύουν με προοπτική διαμόρφωσης πολιτικού σκηνικού στα μέτρα τους, πύκνωσαν τις εμφανίσεις κάποιων νεοσύστατων ή παλιότερων μορφωμάτων - σχηματισμών, που δεν έχουν καμιά κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όμως «λέγε - λέγε το κοπέλι...», πού ξέρεις; Τουλάχιστον, συνηθίζεις στα πρόσωπα...

Αφού διαμορφώθηκε η σιγουριά πως στέλεχος του ΚΚΕ δεν εμφανίζεται, άρχισαν πλέον οι διάφοροι καλεσμένοι, σχολιαστές και άλλοι, αυθαίρετα, να «εξηγούν» οι ίδιοι τη «θέση» του ΚΚΕ και ανάλογα να παίρνουν θέση υπέρ ή κατά, με βάση τα πρόχειρα αυτά κατασκευάσματα που πετούσαν.

Μιλημένοι, ή αυθόρμητα - αυθαίρετα, αντικειμενικά, έπαιζαν το πολύ γνωστό παιχνίδι από δημιουργίας της προπαγάνδας. Εστηναν το ΚΚΕ να προσπαθεί να αποδείξει πως «δεν είναι ελέφαντας» και πως άλλη είναι η θέση του. Ταυτόχρονα, δημιουργούν έμμεσα «μέτωπα» οπαδών και αντιπάλων της διαστρεβλωμένης θέσης, που ακούγεται από αναρμόδια χείλη, στα τηλεοπτικά μέσα κυρίως. Πόσους και πόσους άσχετους, καλοθελητές ή κακοθελητές, δεν άκουσαν οι τηλεθεατές τις τελευταίες μέρες, να εξηγούν, να ταυτίζονται, ή να αντιπολιτεύονται, τάχα θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα, που έχει, προκύψει με τις αστυνομικές ταυτότητες;

Ετσι με την τακτική «όταν λείπει το ΚΚΕ χορεύουν δεσποτάδες, αρχιμανδρίτες, μέλη της ομάδας Μπίστη, σκόρπια επιλεγμένα μέλη του ΣΥΝ κ.ά.» επιδίωξαν μία πρώτη σύγχυση. Μάλιστα, όταν φτιάχνεται από αυτούς η σύγχυση, ζητούν και τα ρέστα από πάνω και πλέον ισχυρίζονται πως «υπάρχει σύγχυση στις θέσεις του ΚΚΕ», το οποίο, όμως, δεν έχει ακουστεί, του αρνούνται να εκφράσει το ίδιο αυθεντικά τις θέσεις του.

Το επόμενο βήμα είναι η καθιερωμένη πλέον επιχείρηση πολύμορφης επίθεσης, όπου ανακατεύονται οι πάντες και τα πάντα (από πολιτικές θέσεις μέχρι πρόσωπα), αρκεί να είναι σενάριο που να έχει ελπίδες να δημιουργήσει εντυπώσεις και να καλλιεργήσει έδαφος για πιθανά ρήγματα σε όσους αυτή την ώρα προτιμούν να αντιστέκονται στις πολιτικές της κυρίαρχης τάξης και του ιμπεριαλισμού.

Οι απλές σίγουρες τεχνικές μαζεύουν χειροκρότημα στις λαϊκές παραστάσεις, αλλά στα ζητήματα κοινωνικής ψυχολογίας οι ίδιες μέθοδοι μάλλον θα πρέπει να εισπράξουν «σας πήραμε είδηση, παίχτε τίποτα άλλο...» Πάντως, για άλλη μια φορά, προκύπτει το συμπέρασμα πως οι αποκλεισμοί στην ενημέρωση είναι πάντα, όχι μόνο πονηροί, αλλά και επικίνδυνοι για τα δικαιώματα του κάθε πολίτη.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ