Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαγωγή Ελληνα από τη CIA στη Σόφια

Το περιστατικό της απαγωγής του Βασίλη Κατσικέα, τον Ιούνη του 2004, εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με τις απαγωγές των Πακιστανών στην Ελλάδα, αλλά και τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Η αποκάλυψη, στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Το Ποντίκι», περί απαγωγής, κράτησης και ανάκρισης, τον Ιούνη του 2004, από πράκτορες της CIA στη Βουλγαρία, ενός Ελληνα πολίτη, του επιχειρηματία Βασίλη Κατσικέα, ως ύποπτου για τρομοκρατική δράση, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών δρουν ανεξέλεγκτες. Το περιστατικό συνδέεται και με την υπόθεση των απαγωγών των Πακιστανών στην Ελλάδα, αλλά και των «αερομεταφορών» της CIA μέσω της χώρας μας. Οπως δείχνουν τα πράγματα, αποτελούν εφαρμογή του ίδιου σχεδίου, των ίδιων συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι οποίες επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη δράση των μυστικών υπηρεσιών. Συνδέεται επίσης και με τις τηλεφωνικές υποκλοπές μέσω της «Vodafone», καθώς ο Β. Κατσικέας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είναι μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας» (το διάστημα 1995-2002 ήταν πρόεδρος), δύο τηλέφωνα της οποίας περιλαμβάνονταν στον κατάλογο αυτών που παρακολουθούνταν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας αυτής, που στηρίζεται σε μαρτυρίες του απαχθέντος, καταγγελίες τις οποίες εξάλλου επιβεβαίωσε χτες και ο ίδιος, τον Ιούνη του 2004 στο γραφείο του στη Σόφια εισέβαλαν Βούλγαροι πράκτορες υπό την ιδιότητα των «εφοριακών», τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στη Γενική Ασφάλεια της Σόφιας, ενώ πήραν και φακέλους και όσα χρήματα βρήκαν.

Στη συνέχεια τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο για να τον μεταφέρουν στα περίχωρα της Σόφιας, όπου και τον παρέλαβε, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του ίδιου, κλιμάκιο της CIA, που τον υπέβαλε σε εξουθενωτική ανάκριση διάρκειας 12 ωρών. Η ανάκριση εστιάστηκε σε ερωτήσεις για την οργάνωση «17 Νοέμβρη», τα κινήματα «τρομοκρατίας» στη Μέση Ανατολή, τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο Ιράκ επί Σαντάμ και άλλα. Μετά την 12ωρη ανάκριση οι πράκτορες της CIA παρέδωσαν και πάλι τον Β. Κατσικέα στα χέρια των Βουλγάρων που τον άφησαν ελεύθερο.

Ο Β. Κατσικέας κατήγγειλε το γεγονός στην ελληνική πρεσβεία, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, όταν θέλησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, οι βουλγαρικές αρχές δεν του επέτρεψαν την έξοδο από τη χώρα. Το Σεπτέμβρη του 2004, με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών πήρε βίζα για την Αθήνα, όπου και ενημέρωσε τις αρχές για το συμβάν.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, αρχικά χτες, επιβεβαίωσε έμμεσα το γεγονός, δηλώνοντας ότι «οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές έχουν πάγιες οδηγίες να συνδράμουν κάθε Ελληνα πολίτη που προσέρχεται σε αυτές με νόμιμο αίτημα», ωστόσο επανήλθε για να διευκρινίσει ότι «ουδέποτε και από οιονδήποτε Ελληνα πολίτη υπήρξε καταγγελία στο υπουργείο Εξωτερικών περί συλλήψεως, κρατήσεως και ανακρίσεώς του από μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών» και ότι η συνδρομή του ΥΠΕΞ ήταν «για ανθρωπιστικούς λόγους (λόγοι υγείας)».

Πρέπει να αναφερθεί ότι το περιστατικό της απαγωγής στη Σόφια ήταν έγκαιρα γνωστό όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό επιβεβαιώθηκε χτες και από τον ίδιο τον Γρ. Νιώτη, βουλευτή και υπεύθυνο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, τη συνδρομή του οποίου για επαναπατρισμό είχε ζητήσει ο Β. Κατσικέας. Ο Γρ. Νιώτης, πάντως, ισχυρίζεται ότι δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τότε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για το περιστατικό της απαγωγής και ανάκρισης, γιατί τα πράγματα πήγαιναν καλά «με τις αρχές και το υπουργείο Εξωτερικών»!

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι στη μη κυβερνητική οργάνωση «Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας», σύμφωνα με τη σελίδα της στο «Ιντρενετ», κατά καιρούς έχουν δραστηριοποιηθεί στελέχη ΠΑΣΟΚ, όπως ο Σ. Βαλυράκης και Γ. Ρουμπάτης, καθώς και η μητέρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Μαργαρίτα Παπανδρέου, αλλά και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο οποίος υπήρξε και επίτιμος πρόεδρός της.

Στο μεταξύ ο δικηγόρος του Β. Κατσικέα, Α. Βγόντζας, δήλωσε χτες παράσταση πολιτικής αγωγής, προκειμένου να ερευνηθεί εάν η υπόθεση της απαγωγής σχετίζεται με το θέμα των υποκλοπών. Στην υπόθεση αναφέρθηκε χτες και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρενέ βαν ντερ Λίντεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, που δήλωσε ότι το θέμα θα εξετάσει και ο επικεφαλής των ερευνών για τη δράση της CIA στην Ευρώπη, Ντικ Μάρτι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ