Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στην αστυνομική αυθαιρεσία

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. καλύπτει τις αστυνομικές επιχειρήσεις τρομοκράτησης πολιτών στα σπίτια τους

Ασφαλίτες χτυπούν πόρτες και ζητούν επιτακτικά από πολίτες να τους ακολουθήσουν στο Τμήμα για «ορισμένες ερωτήσεις», αλλά για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «όλα γίνονται νόμιμα»!

Αυτή η απάντηση, μας δόθηκε χτες από το γραφείο Τύπου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την αστυνομική επιχείρηση τρομοκράτησης στελέχους της ΚΟΒ Αμπελοκήπων του ΚΚΕ, το πρωί της περασμένης Τρίτης.

Συγκεκριμένα, ασφαλίτες πήγαν στο σπίτι της Αναστασίας Ανίτση στους Αμπελόκηπους, απαιτώντας της να τους ανοίξει και να τους ακολουθήσει στην Ασφάλεια για «ορισμένες ερωτήσεις». Κατά την Αστυνομία, πήγαν απλά για να ...επιδώσουν έγγραφο κλήτευσης, το οποίο τελικά θυροκόλλησαν.

Ομως, προηγουμένως, η ομάδα των αστυνομικών πήγε και στο σπίτι της μητέρας της, Πίτσας Σπανού, η οποία είναι στέλεχος του ΚΚΕ. Απαίτησαν να ανοίξει την πόρτα του διαμερίσματός της και να τους ακολουθήσει στην Ασφάλεια, για να της υποβάλουν ερωτήσεις σε σχέση με την κόρη της και τις σχέσεις της με άτομα που διώκονται από τις αρχές. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι η «κλητευθείσα» επισκεπτόταν συχνά τη μητέρα της, γι' αυτό την αναζήτησαν και στο διαμέρισμα της τελευταίας που βρίσκεται σε κοντινή πολυκατοικία.

Οταν η Πίτσα Σπανού τους ζήτησε τα στοιχεία τους και κάποιο επίσημο έγγραφο που δηλώνει ότι καλείται σε ανάκριση, οι ασφαλίτες όχι μόνο αρνήθηκαν να δείξουν οποιοδήποτε έγγραφο, αλλά έγιναν απειλητικοί φωνάζοντας και χτυπώντας την πόρτα για να τους ανοίξει. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε επί μία και πλέον ώρα.

Οπως μας δήλωσε χτες ο δικηγόρος Α. Βρεττός, μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», ο τρόπος που έγινε η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στο ρόλο που έχουν δώσει στους κατασταλτικούς μηχανισμούς οι ρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ετσι, οι διωκτικοί μηχανισμοί δρουν ασύδοτοι και με αυθαίρετο τρόπο, με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Με την πρακτική να θεωρούν κάθε πολίτη εν δυνάμει ύποπτο, εφαρμόζουν πρακτικές και μεθόδους που προσβάλλουν τις ατομικές ελευθερίες και τα συνταγματικά και δικονομικά δικαιώματα. Τα φαινόμενα αυτά θα αυξάνονται, ενώ η εφαρμογή αυτών των μεθόδων θα συνεχιστεί με στόχο όσους πρωτοστατούν σε κοινωνικούς αγώνες.

Ο τρόπος που φέρθηκαν οι αστυνομικοί ήταν έξω από τα δικονομικά δικαιώματα του πολίτη. Θεωρώντας τους εν δυνάμει υπόπτους, τους συμπεριφέρθηκαν και ως εν δυνάμει ενόχους. Αντί να επιδώσουν την κλήση και να αποχωρήσουν, δημιούργησαν ένταση και επεισόδιο, παραβιάζοντας το δικαίωμα του σεβασμού της προσωπικότητας που έχει κάθε πολίτης. Ο τρόπος που οι αρχές πρέπει να πλησιάζουν τον πολίτη πρέπει να είναι τέτοιος, που να μη θίγει την προσωπικότητά του και να μη δημιουργεί σε βάρος του την εικόνα του ύποπτου.

Σύμφωνα με το φυλλάδιο της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» «Μάθε και πάλεψε για τα δικαιώματά σου», κανείς δεν έχει υποχρέωση να πάει στο αστυνομικό τμήμα με προφορική ή τηλεφωνική μόνο κλήση. Ρωτάμε τι μας θέλουν και ζητάμε να μας στείλουν γραπτή κλήση, όπως προβλέπει ο νόμος. Αν μας στείλουν κλήση, αμέσως επικοινωνούμε με τον δικηγόρο μας και ακολουθούμε τις οδηγίες του. Στις περιπτώσεις των προσαγωγών, για να αποφύγουμε άδικη κατηγορία, πάμε στο τμήμα, επιδεικνύουμε την ταυτότητά μας στον αξιωματικό υπηρεσίας, αποφεύγοντας κάθε άλλη συζήτηση. Συνάμα, του ζητάμε να επικοινωνήσουμε με δικηγόρο. Δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί. Είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει την άμεση και ακώλυτη επικοινωνία με το δικηγόρο μας ή άλλο πρόσωπο της επιλογής μας. Αφού φύγουμε από το τμήμα, εξετάζουμε με το δικηγόρο μας την όλη στάση των αστυνομικών και ασκούμε τα δικαιώματά μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ