Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
«Τα λέμε από βδομάδα»

Οι έλεγχοι που γίνονται ακόμα κι αυτή τη στιγμή, μετά από τόσο σάλο, δεν είναι «πλήρεις»...

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, Γ. Κορωνιάς, προσερχόμενος στην έδρα της ΑΔΑΕ

Eurokinissi

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, Γ. Κορωνιάς, προσερχόμενος στην έδρα της ΑΔΑΕ
Χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η «ακρόαση» στελεχών της VODAFONE από μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), σχετικά με τις υποκλοπές μέσω του δικτύου της εταιρίας. Στους υπόλογους δόθηκε παράταση να ξαναδώσουν τις απαντήσεις τους, το πιθανότερο είναι να γλιτώσουν με κάποιο χρηματικό πρόστιμο ή και καθόλου, ενώ οι έλεγχοι που γίνονται αυτή τη στιγμή στις εταιρίες φαίνεται να αφήνουν κενά.

Συγκεκριμένα, χτες στην έδρα της ΑΔΑΕ προσήλθε πενταμελής αντιπροσωπεία, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλό της Γ. Κορωνιά. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, από πλευράς ΑΔΑΕ τέθηκαν ερωτήματα, όπως, πώς γίνονταν οι υποκλοπές, πώς εντοπίστηκαν και πότε, αν μπορεί να ξανατεθεί πιλοτικά σε λειτουργία το επίμαχο λογισμικό για να δουν οι τεχνικοί της ΑΔΑΕ πώς αντιδρά, αν δόθηκαν όλα τα στοιχεία στις ανακριτικές αρχές, γιατί δεν ενημερώθηκε η ΑΔΑΕ κλπ. Ζητήματα για τα οποία έχει ήδη σερβίρει κάποιες απαντήσεις της η εταιρία.

Οπως αναφέρεται, πάντως, σε ανακοίνωση της Αρχής, «αφού λάβει υπόψη τις εξηγήσεις της εταιρίας και το έγγραφο υπόμνημα που θα υποβάλει, θα αποφασίσει για την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων». Το υπόμνημα αυτό της εταιρίας αναμένεται να επιδοθεί σε καμιά βδομάδα.

Σε ό,τι αφορά δε τις κυρώσεις, με βάση το άρθρο 11 του ιδρυτικού νόμου της ΑΔΑΕ (3115/2003) αφορούν πρόστιμο 15.000 - 1.500.000 ευρώ. Ποσά αστεία αν αναλογιστεί κανείς τους τζίρους των εταιριών τηλεφωνίας. Χώρια που, όπως προβλέπει ο παραπάνω νόμος (άρθρο 6, παρ. 4), όσο και ο «Κανονισμός για τη Διασφάλιση Απορρήτου κατά την Παροχή Κινητών Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών (ΦΕΚ 87Β/26-1-2005)», κατά των αποφάσεων της ΑΔΑΕ μπορεί να ασκηθεί αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, καθώς και οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διοικητικές προσφυγές. Μην βρεθεί, στο τέλος, η ΑΔΑΕ να καλύπτει και τη δικαστική δαπάνη της VODAFONE...

Να σημειωθεί πάντως ότι κλιμάκια της ΑΔΑΕ διενεργούν, μετά τη δημοσιοποίηση των υποκλοπών, έκτακτους ελέγχους στα δίκτυα των VODAFONE, COSMOTE και TIM, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις παραβίασης του απορρήτου. Ωστόσο κι αυτοί ακόμα οι έλεγχοι ενδέχεται να «μπάζουν» και σε συνδυασμό με διάφορα νομικά «κενά» και καθυστερήσεις, να αφήνουν στις εταιρίες περιθώρια ελιγμών. Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ: «Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, θα εκδοθεί πόρισμα το οποίο θα αξιολογηθεί από την Ολομέλεια της Αρχής για τυχόν επιβολή των νόμιμων κυρώσεων. Επισημαίνεται ότι ο πλήρης έλεγχος (σ.σ: δηλαδή τώρα τι σόι έλεγχος γίνεται;) των συστημάτων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων θα αρχίσει να διενεργείται σύντομα (σ.σ: πότε;), δεδομένου ότι ολοκληρώνονται (σ.σ: ακόμα;) από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους οι Πολιτικές Ασφάλειας, οι οποίες επιβάλλονται από τους Κανονισμούς που έχει εκδώσει η Αρχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ