Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέτωπο σύγκρουσης

Μαχητικά και αποφασιστικά σε κάθε χώρο δουλιάς

«Το ΠΑΜΕ βρέθηκε παντού μπροστά, όπου χρειάστηκε, και πήρε θέση για όλα τα θέματα που ανέκυψαν», τόνισε στην ομιλία του ο Πολ. Τσίρκας, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις, ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, οι διοξίνες, οι σεισμοί, η κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας, των κρατικών ΜΜΕ, της απλής αναλογικής και της επίσκεψης Κλίντον, είναι μερικά από τα σημαντικά πεδία παρέμβασης του ΠΑΜΕ, σημείωσε ο συνδικαλιστής.

Σε σχέση με τη δράση του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε: «Ο στόχος της ταξικής συσπείρωσης και της ταξικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός δυναμικού, αγωνιστικού, αντιμονοπωλιακού, αντινεοφιλελεύθερου μετώπου, ικανού να αντισταθεί στη συντηρητική - νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, ικανού να συγκρουστεί με τους διαχειριστές της εξουσίας, ικανού να αντιπαρατεθεί με τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, της ΟΝΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των τραπεζιτών και χρηματιστών».

Ο Πολ. Τσίρκας επισήμανε ότι οι ηγετικές ομάδες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κινούνται στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής και ότι οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα στη λογική της διαχείρισης, στην αποδοχή αντεργατικών επιλογών και στην κυβερνητική υποταγή.

Για την πορεία του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να δράσει ακόμη πιο επιθετικά και να κάνει βήματα στην οργανωτική του διάταξη και στην καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού του. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές χωρίς ηττημένους σε τέτοιες διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας «παράδοση άνευ όρων στους Αμερικανούς και τους μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Μ. Μπαρτζής, στέλεχος της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών Βορείου Ελλάδος, στην παρέμβασή του, επισήμανε ότι το ΠΑΜΕ έχει στηριχτεί από εργαζόμενους, «όμως - συνέχισε - χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων για το τι είναι και για τι παλεύει. Για το ότι οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και ότι η φωνή τους είναι το ΠΑΜΕ, που αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων τους». Οπως σημείωσε, οι εργαζόμενοι με τα σημερινά μεροκάματα δεν μπορούν να ζήσουν, πολύ περισσότερο οι άνεργοι και τόνισε πως βασικός στόχος του ΠΑΜΕ για το 2000 πρέπει να είναι ο αγώνας για το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.

Για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τις συνέπειές της στην εργατική τάξη, επισήμανε ο Δ. Σούκης, συνδικαλιστής στη ΔΕΗ: «Πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο μαζί με άλλα που υπάρχουν ενάντια στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, οι εργαζόμενοι χάνουν τα δικαιώματά τους και έρχονται σε θέση άμυνας για να μη χάσουν τα κεκτημένα. Ο αγώνας των εργαζομένων για διεύρυνση των δικαιωμάτων θα γίνει μόνο αν αλλάξει το σημερινό πολιτικό σύστημα. Από το 1989 και μετά, έχει αποδιοργανωθεί η οικονομική και κοινωνική δράση των εργαζομένων».

Αναφερόμενος στο ΠΑΜΕ, είπε ότι «είναι η μόνη ελπίδα και πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα σε όλο τον κόσμο που συμφωνεί στην ανατροπή της σημερινής πολιτικής. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων μέσα στο ΠΑΜΕ. Πρέπει να λειτουργούν Γραμματείες σε περιφερειακό επίπεδο εκτός του κεντρικού και το ΠΑΜΕ να ανοιχτεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, χωρίς να περιορίσει τους αγώνες του μόνο στα εργασιακά. Να ενταχθούν ισότιμα στο ΠΑΜΕ και οι άνεργοι και να μπει ως ζήτημα διεκδίκησης η απλή αναλογική».

Την ανάγκη οργανωτικής ανάπτυξης του ΠΑΜΕ, επισήμανε ο Χριστόφορος Σκεπετούρας, συνδικαλιστής της ΔΕΗ: «Το ΠΑΜΕ έκανε σημαντικά βήματα και μπορεί να κάνει περισσότερα. Πρέπει να γίνει μια ανάλογη σύσκεψη με οργανωτικά θέματα. Να γίνονται τακτικά συνεδριάσεις για κάθε ζήτημα ξεχωριστά και όχι για όλα μαζί». Πρέπει, επίσης, να δημιουργηθούν τοπικές επιτροπές του ΠΑΜΕ πανελλαδικά. Πρέπει να αποκαλύψουμε τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας σε κάθε νομό, καθώς τα πακέτα για την ανεργία δεν πάνε στους ανέργους, αλλά στις τσέπες του κεφαλαίου.

Ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τόνισε: «Σήμερα, γενικεύεται η επίθεση στα δικαιώματα των λαών. Υπάρχουν γρήγοροι ρυθμοί συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και έχει εδραιωθεί η εργατική αριστοκρατία. Υπάρχουν αντιμονοπωλιακά ξεσπάσματα του λαού και μείωση της αυταπάτης, του τι προσδοκά από τη σημερινή κυβέρνηση. Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι αναξιόπιστες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι αναδιαρθρώσεις που συντελούνται σήμερα έχουν σαν στόχο την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, για τις ανάγκες του κεφαλαίου και την παραπέρα εδραίωσή του. Το ΠΑΜΕ έχει δυνατότητα να συσπειρώσει τους εργαζόμενους και κερδίζει καθημερινά στις συνειδήσεις τους. Μας εγκαλούν ότι απεμπολούμε τη δυνατότητα αριστερού μετώπου. Δεν πρέπει να μένουμε, όμως, στις ταμπέλες. Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε την ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου, τη "νομιμότητα" δράσης της κυβέρνησης, το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια, τον κοινωνικό διάλογο κ.ά.».

Την ανάγκη παρέμβασης του ΠΑΜΕ, ενόψει των εκλογών, σημείωσε ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: «Μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και υπάρχει κίνδυνος να υποτιμηθούν τα αιτήματα του ΠΑΜΕ. Επιβάλλεται, το ΠΑΜΕ να κάνει παρέμβαση και να πάρει πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός πάει για εκλογές, με βασικό χαρτί την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Πρέπει να καταγγείλουμε τι σημαίνει η ένταξη στην ΟΝΕ για την εργατική τάξη. Τι αντιπροσωπεύει το Χρηματιστήριο και πώς εκμηδενίζουν με αυτό τις συνειδήσεις των εργαζομένων».

Την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΜΕ, επισήμανε ο Τ. Τσαπλές, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ: «Ολες οι αντίπαλες δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν να μας ανατρέψουν. Πρέπει, όμως, να κάνουμε κατανοητό σε όλους τους εργαζόμενους, τι μας χωρίζει από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι στόχοι του ΠΑΜΕ παραμένουν, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Πρέπει να αποκτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στους εργαζόμενους, να τους ενεργοποιήσουμε και να τους συσπειρώσουμε».

- Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Ν. Μαραλιάς, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδος:

«Το ΠΑΜΕ δέχεται πολυμέτωπο "βομβαρδισμό" κι αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ζορίζονται. Πρέπει, όμως, να συσπειρωθούμε κι άλλο και να στηρίξουμε τις θέσεις και τη δράση μας, γιατί έχουμε μέλλον. Βασικός στόχος μας θα πρέπει να είναι η εφαρμογή του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να βγάλουμε από τη σημερινή κατάσταση την εργατική τάξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτωπο κατά της παγκοσμιοποίησης(2000-12-19 00:00:00.0)
Συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ(2000-05-06 00:00:00.0)
ΘΥΣΙΑΣΤΕ ΤΟ ΛΑΟ!(1998-09-12 00:00:00.0)
Τέλος στην καραμέλα του "διαλόγου"(1998-05-29 00:00:00.0)
Απάτη το "αριστερό" Μάαστριχτ(1997-06-04 00:00:00.0)
Υπάρχουν δυνατότητες κοινής δράσης(1996-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ