Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διεθνιστική, ταξική δράση

Αναγκαία η ανάπτυξη ταξικού διεθνούς πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα

Στη διεθνή δράση του ΠΑΜΕ και το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα, αναφέρθηκε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ:

«Η διεθνής δράση του ΠΑΜΕ έχει στόχο την ανάπτυξη του διεθνούς ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί λόγοι ώστε να μην είναι μόνο τυπικά διεθνιστικό, αλλά και να δρα έτσι, καθώς έχουμε πιο έντονη την ενοποιημένη, παγκοσμιοποιημένη και θεσμοθετημένη δράση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους.

Ενάντια, στο μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων, απαιτείται μέτωπο των εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο. Τέτοια, συγκροτημένη μορφή δεν υπάρχει. Η παγκόσμια συνδικαλιστική οργάνωση, που αποτελούσε τον ταξικό πόλο σε διεθνές επίπεδο, ουσιαστικά έχει διαλυθεί. Η διεθνής αλληλεγγύη των εργαζομένων ελάχιστα ενεργοποιείται. Παγκόσμιες και διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως CES, PSI και άλλες, είναι απροκάλυπτα ταγμένες στη δούλεψη του κεφαλαίου και πλασάρουν κοινωνικούς εταιρισμούς και κοινωνικούς διαλόγους. Σ' αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις συμμετέχουν και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Το ΠΑΜΕ στους λίγους μήνες ζωής έδρασε και διεθνιστικά. Στον πόλεμο ήρθε σε επαφή με γιουγκοσλαβικά σωματεία εργαζομένων. Πρωτοστάτησε στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Δράσαμε διεθνιστικά στην περίπτωση Οτσαλάν και των σεισμών της Τουρκίας. Συμμετείχαμε σε διεθνή διάσκεψη συνδικάτων στην Τουρκία.

Χρειάζεται όμως, να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω για πιο συγκροτημένη, συστηματοποιημένη, ενοποιημένη διεθνιστική δράση των εργαζομένων. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ταξικός πόλος σε βαλκανικό, μεσογειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΜΕ πρέπει να έρθει σε επαφή με συνδικάτα άλλων χωρών που αναζητούν ταξικό προσανατολισμό. Στην προοπτική μας πρέπει να βάλουμε οργάνωση διάσκεψης τέτοιων συνδικάτων στην Αθήνα. Να πάρουμε κι άλλες πρωτοβουλίες, με στόχο κοινή αντιμετώπιση της επίθεσης κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, αυτές οι πρωτοβουλίες και η κοινή δράση ωριμάζει την ανάγκη συγκροτημένης λειτουργίας επιμέρους περιφερειακών ταξικών ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ