Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ποινικοποιείται ακόμα και η σκέψη των μαθητών

Τις μυστικές υπηρεσίες έχει να αντιμετωπίσει δεκατριάχρονος, γιατί καταφέρθηκε, σε έκθεση, ενάντια στον Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έθεσαν υπό παρακολούθηση ένα 13χρονο μαθητή, επειδή τόλμησε σε έκθεσή του να στραφεί εναντίον του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Ου. Μπους και να διατυπώσει απροσδιόριστες απειλές, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Πρόβιντενς Τζέρναλ» την Τετάρτη, οπότε και έγινε γνωστό το γεγονός τουλάχιστον στην τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα ο μαθητής καταφέρθηκε εναντίον μεγάλων αμερικανικών εταιριών και γνωστής παρουσιάστριας τηλεοπτικού σόου. Με άλλα λόγια, ο μαθητής ετόλμησε να στραφεί εναντίον όλων των «συμβόλων» του αμερικανικού τρόπου ζωής!

Η ιστορία είναι αποκαλυπτική της «δημοκρατίας αμερικανικού τύπου», αυτής δηλαδή που οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν παγκοσμίως με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις και βέβαια είναι αντικειμενικά ενταγμένη σε μια γενικότερη αντιτρομοκρατική υστερία που έχει επιβληθεί με τους λεγόμενους «πατριωτικούς νόμους» (Patriot Act).

Πώς έχουν τα γεγονότα:

Ο 13χρονος μαθητής της έβδομης τάξης στο γυμνάσιο Τζον Φ. Ντίρινγκ, στο Γουέστ Γουόργουικ της βορειοανατολικής πολιτείας Ρόουντ Αϊλαντ, έπρεπε να γράψει μία εργασία με θέμα την «Τέλεια μέρα». Στο κείμενό του το αγόρι διατύπωσε αδιευκρίνιστες, «αλλά που ενέχουν βία» απειλές εναντίον του Μπους, της «Κόκα-Κόλα», των καταστημάτων «Γουόλ Μαρτ» και «Γουόλ Γκρινς» και της παρουσιάστριας (τύπου ριάλιτι σόου) Οπρα Γουίνφρεϊ. Ο δάσκαλος που παρέλαβε την εργασία την Τρίτη έσπευσε να ενημερώσει τη διεύθυνση του σχολείου. Η διεύθυνση του σχολείου εν είδει «καταδότη» ενημέρωσε τον Τζέσι Τουομίστο, αξιωματικό της αστυνομίας αρμόδια για τα σχολεία -ναι υπάρχει αυτή η αρμοδιότητα στη χώρα της ελευθερίας!

Κατόπιν, σύμφωνα με δηλώσεις του επιθεωρητή της αστυνομίας στην εφημερίδα «Χέραλντ Νιους», Φερνάντο Αραούχο, ως «όφειλε» η αστυνομία ειδοποίησε τις μυστικές υπηρεσίες, ενώ κάλυψε και τον καθηγητή και τη διεύθυνση του σχολείου, τονίζοντας ότι έπραξαν ως όφειλαν.

Από την πλευρά του ο πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Τόμας Μ. Πάουερς, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τόνισε ότι ναι μεν η απειλή κατά του Προέδρου της χώρας θεωρείται κακούργημα, αλλά η έκθεση του 13χρονου περισσότερο μοιάζει με «κραυγή για βοήθεια». Πάντως πρόσθεσε ότι η υπηρεσία ερευνά την υπόθεση...

Τελικά, όμως, κάποιος βρέθηκε να αντιδράσει ουσιαστικά: Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) του Ρόουντ Αϊλαντ. Με ανακοίνωσή της τόνισε ότι πρόκειται για ενέργεια «ποινικοποίησης της σκέψης των μαθητών» και επέκρινε το συγκεκριμένο χειρισμό του θέματος. «Ισως να ήταν απαραίτητο ο δάσκαλος να δείξει το κείμενο στους κοινωνικούς λειτουργούς του σχολείου, αλλά η απόφαση να εμπλακούν η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες παραβιάζει τα δικαιώματα του μικρού μαθητή όπως απορρέουν από το πρώτο άρθρο του Αμερικανικού Συντάγματος» και προσθέτει ότι «ο χειρισμός αποστέλλει ένα επικίνδυνο μήνυμα: οι μαθητές να μην εκφράζονται ελεύθερα στις γραπτές τους εργασίες, αφού διατρέχουν κίνδυνο να ανακριθούν από τις αστυνομικές αρχές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ