Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Επιτακτική ανάγκη η κλιμάκωση της πάλης

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, να συμμετάσχουν μαζικά και να περιφρουρήσουν την απεργία, απευθύνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Από παλαιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλαιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία του κλάδου, τη Δευτέρα 6 του Φλεβάρη, με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, απηύθυναν στους τραπεζοϋπαλλήλους στελέχη των ταξικών δυνάμεων που περιόδευσαν χτες σε καταστήματα τραπεζών. Για τη μέρα της απεργίας το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά τη μάχη της περιφρούρησης στα καταστήματα. Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση και περιφρούρηση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (Τσιμισκή και Εθνικής Αμυνας) στις 7.30 το πρωί.

Κατά τη διάρκεια των περιοδειών τα στελέχη του ΠΑΜΕ επισήμαναν ότι η επίθεση των τραπεζιτών, που στοχεύει στην κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτέλεσμα της συνολικότερης αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την πολιτική αυτή στηρίζει με τη στάση της η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, η οποία με συνέπεια ακολουθεί την τακτική της συναίνεσης και του συμβιβασμού. Στήριξε πολιτικά τις ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές. Υπηρέτησε με ευλάβεια το ιδεολόγημα της ανταγωνιστικότητας προσαρμόζοντας ανάλογα το πλαίσιο των διεκδικήσεών της.

Επίθεση - πιλότος

Οι τραπεζίτες, τόνισαν οι συνδικαλιστές, επιταχύνουν την επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων (ωράριο, εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό). Η επίθεση αυτή, ταυτόχρονα, λειτουργεί σαν πιλότος για την καθολική κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, με στόχο την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, αυξάνοντας, έτσι, την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα. Σε στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις, συγκρότηση απεργιακών επιτροπών και πραγματοποίηση μαζικών δημόσιων παρεμβάσεων, συντονισμένων με άλλους κλάδους που δέχονται την επίθεση. Στην κατεύθυνση αυτή η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ στον κλάδο οργανώνει συγκέντρωση-συζήτηση την επόμενη Πέμπτη 9 του Φλεβάρη στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδας (Σίνα 16), στις 4.30 το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι τη μέρα της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας (Αιόλου και Σοφοκλέους) στις 9 το πρωί. Τέλος, χτες, συνδικαλιστές του κλάδου έκαναν παρέμβαση σε εκδήλωση στελεχών της Εμπορικής Τράπεζας.

Ανταγωνιστικότητας το ανάγνωσμα

Την πρόθεσή τους να καταργηθούν οι Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας επιβεβαίωσαν χτες και οι διοικητές της Γιούρομπανκ και της Πειραιώς σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλο. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Πειραιώς, Μ. Σάλλας, αναφερόμενος στο ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων τις χαρακτήρισε «εμπόδια», σημειώνοντας: «Θα πρέπει απρόσκοπτα να συνεχίσουμε την πορεία ανάπτυξής μας και δε θα πρέπει να υπάρξουν διάφορα εμπόδια ή προβλήματα που θα εμποδίσουν αυτή την παραπέρα ανάπτυξη». Από τη μεριά του ο υπουργός έδειξε καθαρά ότι για την κυβέρνηση η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, έχει τον πρώτο λόγο, λέγοντας: «Το θέμα της ανταγωνιστικότητας είναι ευρύτερο, μας αφορά όλους».

Εξάλλου, σε χτεσινή συνάντηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΟΤΟΕ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε δημαγωγικές κορόνες, προσπαθώντας να συγκαλύψει ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου είναι συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Μηνύματα συμπαράστασης και αγώνα

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων στη μεθόδευση των τραπεζιτών αλλά και ενάντια στη συνολικότερη προσπάθεια κυβέρνησης - κεφαλαίου να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Με ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε πλατύ συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στις τράπεζες. Επίσης, προτείνει σε συντονισμό με τα συνδικαλιστικά όργανα των τραπεζοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ στη Μυτιλήνη, να οργανωθεί μια ευρεία σύσκεψη, ώστε «να αντιδράσουμε δυναμικά με πίεση από τα κάτω». Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Η 24ωρη να είναι μόνο η αρχή!!! Να έχει κλιμάκωση η δική μας αντεπίθεση, με στάσεις εργασίας, Γενικές Συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές, μαζικές παρεμβάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ