Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώνουν το ξεπούλημα της ΕΑΒ

Ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Πακέτο τροπολογιών κατατέθηκαν χτες από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στο νομοσχέδιο περί «Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακίνητης Περιουσίας». Με βάση τις τροπολογίες αυτές, επιβάλλονται νέοι φόροι σε ποτά και τσιγάρα, ολοκληρώνονται οι προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ, ενώ προωθείται και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργείται η εταιρία «ΕΑΒ-ΠΑΓΙΩΝ» στην οποία μετέρχονται όλα τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΒ, ενώ παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης του 49% του μετοχικού κεφαλαίου σε τρίτο. Η στελέχωση της νέας εταιρίας θα γίνει με απόσπαση προσωπικού και όπως αναφέρεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηριού του Κράτους «οι διατάξεις δε θίγουν τις κείμενες διατάξεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις της ΕΑΒ Α.Ε.».
  • Δημιουργείται η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ Συμμετοχών» που αποτελείται από μετοχές του ΧΑΑ, για την οποία ορίζεται πως δεν υπάγεται στις διατάξεις για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Τομέα. Ο έλεγχός της ανήκει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
  • Δίδεται η δυνατότητα στην Ιερά Σύνοδο να συστήσει ΑΕ προκειμένου να διαχειριστεί την κινητή και ακίνητη περιουσία της.
  • Ορίζονται από 1/1/2000 οι συντελεστές φορολόγησης των αλκοολούχων ποτών σε 908 Ευρώ και 454 Ευρώ για ειδικές κατηγορίες εγχώριων παραγόμενων ποτών (τσίπουρο, τσικουδιά, ούζο). Οι συντελεστές παρουσιάζονται αυξημένοι σε σχέση με τους προηγούμενους, πλην όμως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υποστηρίζει ότι ο ειδικός φόρος θα μείνει σταθερός σε δραχμές, αφού από 1/1/2000 θα αλλάξει η ισοτιμία δραχμής Ευρώ από 338,216. Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μεταβολής των τιμών της λιανικής πώλησης των τσιγάρων να αναβάλει τον καθορισμό και την εφαρμογή της το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του δεύτερου έτους που έπεται εκείνου της μεταβολής.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ