Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Πολύτροπον» (210.3616.343): «Η πολιτισμική ιστορία του χιούμορ» (επιμέλεια Ζαν Μπρέμερ - Χέρμαν Ρούντεμπουργκ, μετάφραση Γιώργος Δίπλας. Μελέτη για τον ορισμό, ιστορία, την αναγκαιότητα και χρησιμότητά, την τεράστια ποικιλία έκφρασης και ειδών του χιούμορ, από την προφορική ατομική και συλλογικότερη έκφρασή του έως τη θεατρική και τις άλλες καλλιτεχνικές μορφές του, διαμέσου των αιώνων).

-- «Ζήτρος»: «Ανθολογία αρχαίων ελληνικών ύμνων» (πρόλογος Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Σταύρος Γκιργκένης). Οι διασωσμένες ομάδες ύμνων είναι οι: Ομηρικοί, λυρικής μονωδίας, χορικής ποίησης, του Καλλιμάχου, Φιλοσοφικοί, αλληγορικοί, μαγικοί, ορφικοί και πεζοί.

-- «Κέδρος»: Μάρω Φιλίππου «Οι χαμένες μουσικές της Αιγύπτου (από τον τυφλό αρπιστή στον τυφλό πιανίστα)» (Μελέτη της μουσικού, δασκάλας μουσικής, συγγραφέως και μεταφράστριας. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίμετρο, ευρετήριο ονομάτων και βιβλιογραφία). Ζωή Γκαϊδατζή «Βαγγέλης Σούκας (όλα για τ' όνομα)» (βιογραφία του σπουδαίου Αρτινού σολίστα του κλαρίνου). Γιώργης Γιατρομανωλάκης «Ο παππούς μου και το κακό» (ιστορικό μυθιστόρημα, με ήρωα τον παππού του συγγραφέα, συναγωνιστή του Ελευθερίου Βενιζέλου). Μαρία Λυρατζή «Η χαμένη πόλη» (μυθιστόρημα για παιδιά που εκτυλίσσεται στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή). Ρενέ Χόλερ «Στη σκιά της Ακρόπολης (Μια ιστορία περιπέτειας και μυστηρίου στην αρχαία Ελλάδα» (εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά). Ιρέν Κολάς - Φρανζουάζ Φρανκ «Οδηγός για μαθητευόμενες πριγκίπισσες» (μετάφραση Αριάδνη Μοσχονά, παιδικό). Στη σειρά παιδικών βιβλίων «Γράμματα και ημερολόγια» κυκλοφόρησαν: Αντζελα Νανέτι «Αγαπητή Ρέιτσελ... Αγαπητέ Ντενί...». Μπεατρίτσε Μαζίνι «Το ημερολόγιο ενός άδειου σπιτιού». Ρομπέρτο Πιουμίνι «Το ημερολόγιο της Λάουρας» (μετάφραση Στεφανία Φερό, εικονογράφηση Εμμανουέλα Μπουσολάτι). Στη σειρά βιβλίων για νήπια «Από... ως» κυκλοφόρησαν τα βιβλία της Ρόσα Μαρία Κουρτόζ: «Το σώμα σου, από την κορυφή ως τα νύχια», «Οι φίλοι σου, από τους παλιούς ως τους καινούριους», «Φοβάσαι; Από το φόβο ως το θάρρος», «Αγόρια και κορίτσια του κόσμου, από τη μια άκρη ως την άλλη».

-- «Καστανιώτης»: Ανδρέας Παππάς «Υπογλώσσια (37+1 ακόμη κείμενα για τη γλώσσα)» (κείμενα για ποικίλα σύγχρονα πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, φιλολογικά θέματα). Ανδρέας Μήτσου «Ιστορίες συμπτωματικού ρεαλισμού» (συλλογή κοινωνικών διηγημάτων). Τάσος Ρούσσος «Προς Λεύκιου» (ποίηση). Κώστας Καναβούρης «Ο κόσμος ακόμα χρειάζεται σφαγές (και άλλα συστήματα)» (ποίηση).

-- «Οδός Πανός»: Αμυ Μιμς - Σιλβερίδη «Ο Μίνωας - Μινώταυρος και η Δαίδαλα» (Βιο-μυθογραφία του πολύπλευρου δημιουργού Μίνου Αργυράκη, από τη σύντροφό του Αμυ Μιμς, μεταφράστρια του Γιάννη Ρίτσου και άλλων Ελλήνων ποιητών. Το πλούσια εικονογραφημένο με εικαστικά έργα και φωτογραφίες βιβλίο, αποτελεί και κοινωνικο-πολιτικό-πολιτιστικό χρονικό για τις δεκαετίες 1960 έως 1980).

-- «Παπαζήσης»: Δημήτρης Γ. Μπεχλικούδη «Οψεις του νεοελληνικού μυθιστορήματος του μεσοπολέμου (Μια συγκριτική προοπτική)» (συγκριτολογική μελέτη για την επίδραση του έργου της Βιρτζίνια Γουλφ στο έργο των Γ. Δέλιου, Στ. Ξεφλούδα, Αλκ. Γιαννόπουλου, Ν. Γ. Πεντζίκη).

-- «PLS»: (Μιχαλακοπούλου 88, 210.7757.522): Σεργκέι Σαμπουτίν «Ιατρικές δυνάμεις της μουσικής» (μελέτη του Ρώσου γιατρού και μουσικοθεραπευτή για τη μακραίωνη θεραπευτική χρήση της μουσικής).

-- «Ιωλκός»: Χαγκ Τρέβορ Ρόπερ «Χίτλερ - Οι τελευταίες μέρες. 1945» (μετάφραση Στέλιος Χουρμουζιάδης. Το βιβλίο του καθηγητή της Ιστορίας στην Οξφόρδη αφηγείται τις τελευταίες μέρες του Χίτλερ και των επιτελών του σε καταφύγιο του Βερολίνου. Ο συγγραφέας, αξιωματικός της αγγλικής ΚΥΠ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εστάλη στο Βερολίνο για να ερευνήσει το θάνατο του Χίτλερ. 7η έκδοση). Σπύρος Δ. Συρόπουλος «Τα μετά τον Αλέξανδρο. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις των ελληνιστικών βασιλείων (323-281 π.Χ.)» (ιστορική μελέτη).

-- «Ωκεανίδα»: Κάρεν Αρμστρονγκ «Σύντομη ιστορία του μύθου» (μετάφραση Λεωνίδας Καρατζάς. Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Μύθοι», με βιβλία γνωστών συγγραφέων, που αναπλάθουν γνωστούς μύθους. Το βιβλίο της Αρμστρονγκ αναπλάθει τους μύθους της παλαιολιθικής περιόδου).

-- «Σαββάλας»: Μπρίαν Μακ Νάιρ «Η κουλτούρα του στριπτίζ (Σεξ, Μέσα Ενημέρωσης και ο εκδημοκρατισμός της επιθυμίας» (μετάφραση Τίνα Πλυτά. Μελέτη, με εισαγωγή και τρία κεφάλαια: «Σεξουαλικοποίηση του πολιτισμού: Από τη σφαίρα του πορνό στη δημόσια σφαίρα», «Σεξουαλική αναπαράσταση με κύρια επισήμανση την ένταξη της ομοφυλοφιλίας στην κυρίαρχη κουλτούρα», «Η αισθητική της σεξουαλικής παράβασης». Η μελέτη περιλαμβάνει ευρετήρια και βιβλιογραφία).

-- «Θεσσαλονικέων Πόλις» (πολιτιστικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης. Τεύχος 18, περιέχει και το φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Αγιαννίδη «Χιώτικες οικογένειες στη Θεσσαλονίκη»).

-- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης, τεύχος 605-607).

-- «Νέα σύνορα» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχη 97, 98).

-- «Συλλογές» (περιοδικό για φιλότεχνους, τεύχος 249).

-- «Ομπρέλα» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 70).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ