Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γυναίκα και δημοτικό τραγούδι

Τη σημαντική συμβολή της γυναίκας στη διάσωση του δημοτικού τραγουδιού, ανέδειξε η εκδήλωση της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λάρισας. Στην πολυπληθή εκδήλωση μίλησε ο Γ. Παπαγεωργίου, ερευνητής - παραγωγός του Δημοτικού Ραδιοφώνου, τονίζοντας ότι «η δημοτική μουσική είναι θησαυρός που δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται. Η γυναίκα πάντοτε είχε την πρώτη θέση στη δημιουργία και διάσωση του δημοτικού τραγουδιού. Ως νύφη, πεθερά, αγωνίστρια, εργαζόμενη, μάνα και σύζυγος, ακούμπησε τις χαρές, τις λύπες, τα όνειρα και τις ανησυχίες της μέσα στο συλλογικό γίγνεσθαι, που στο παρελθόν ήταν το κύριο στοιχείο των τοπικών κοινωνιών».

Η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών, σημείωσε ότι «το τραγούδι αυτό είναι οι ρίζες μας, η παράδοση, η πολιτιστική μας κληρονομιά, για τη διάσωση της οποίας η γυναίκα συντέλεσε τα μέγιστα. Και επειδή το δημοτικό τραγούδι είναι προϊόν ομαδικής και συλλογικής ζωής αποτελεί μάθημα ένταξης του ατόμου στην ομάδα».

Στην εκδήλωση το μουσικό σχήμα «Ηχος Γηγενής» και Λαρισαίες απέδωσαν δημοτικά τραγούδια, ενώ παρουσιάστηκαν και φωτογραφίες με αγρότισσες, σε επιμέλεια Β. Μπούσιου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ