Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Απροστάτευτα τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, η κυβέρνηση επανέλαβε την απροθυμία της να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης

ICON

Κανένα μέτρο δεν προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια στο πετρέλαιο θέρμανσης που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό προκύπτει και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τις σχετικές προτάσεις του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή που ανέπτυξε ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης εξέφρασε την κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης στις προτάσεις του ΚΚΕ για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης κλπ. και διαμήνυσε πως το υπουργείο θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης των ιδιωτικών συμφερόντων που υπαγορεύει η ΕΕ.

«Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει τον χαμηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα πληρώσουμε ακριβό πρόστιμο». Οσον αφορά το θέμα της έρευνας πετρελαϊκών κοιτασμάτων, σημείωσε ότι στα ΕΛΠΕ πλέον «το ελληνικό δημόσιο διαθέτει μόνον το 35% και φυσικά δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκεί ακόμη αυτή η δυνατότητα για την παραχώρηση ελληνικών εδαφών για έρευνα και εκμετάλλευση». Παράλληλα αναφέρθηκε σε επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου, προκειμένου «να προχωρήσει η παραχώρηση ελληνικών εδαφών με αυστηρούς όρους».

«Εμείς θέλουμε η έρευνα και η εκμετάλλευση να γίνει από το δημόσιο» τόνισε στην απάντησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση της έρευνας και της εκμετάλλευσης, στηριζόμενη στους ιδιώτες».

Οσον αφορά το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, επισήμανε ότι «θησαυρίζουν οι εταιρίες εμπορίας, οι εταιρίες διύλισης, τα ΕΛΠΕ με τεράστια κέρδη», αναρωτώμενος «τι φορολογία βάζετε σε αυτούς;», ενώ παράλληλα είπε ότι «θησαυρίζει και το κράτος αφού όταν αυξάνεται η τιμή αυξάνεται και η έμμεση φορολογία». Απαίτησε την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, λέγοντας προς την κυβέρνηση ότι «αρνείστε αδικαιολόγητα για να μη βγάλετε ένα κομμάτι από τον προϋπολογισμό». Αναφερόμενος στο επιχείρημα περί των περιορισμών της ΕΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε ότι «δυο εκατομμύρια Ελληνες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρωτεύουν αυτά τα συμφέροντα και μετά έρχεται η πειθαρχία στα όρια που μας βάζει η ΕΕ».

Νέοι φόροι

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε χτες ότι στα πλαίσια της εξομοίωσης των φόρων στα καύσιμα με τα δεδομένα της ΕΕ, οι σχετικοί φόροι θα αυξηθούν μετά το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η συνολική αύξηση θα είναι της τάξης του 20% που θα επιβληθεί κλιμακωτά, μέχρι το 2009.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ