Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
«Δεν ήρθε κανείς να δει αν ζούμε ή πεθαίνουμε»

Ο «Ρ» μίλησε με κτηνοτρόφους των περιοχών του Καπανδριτίου και του Ελείου Πρόννων στους πρόποδες του Αίνου και διαπίστωσε από κοντά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Ο Σταύρος Μπάλας για άλλη μια μέρα γυρίζει άπραγος. Ψάχνει τα πρόβατά του που χάθηκαν στον Αίνο. Στο βουνό έχουν χαθεί συνολικά 1.000 πρόβατα
Ο Σταύρος Μπάλας για άλλη μια μέρα γυρίζει άπραγος. Ψάχνει τα πρόβατά του που χάθηκαν στον Αίνο. Στο βουνό έχουν χαθεί συνολικά 1.000 πρόβατα
«Μας ξέχασε η νομαρχία και ο δήμος», δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς. Παρ' όλο που η κακοκαιρία έπληξε ιδιαίτερα την κτηνοτροφία του νησιού, «δεν πέρασε ούτε ένας άνθρωπος να δει αν ζούμε ή αν πεθαίνουμε» τονίζει στο «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου Κτηνοτρόφων Γεράσιμος Καγκάδης.

Ο «Ρ» επισκέφθηκε κτηνοτρόφους στην περιοχή του Καπανδριτίου και του Ελείου Πρόννων στους πρόποδες του Αίνου Κεφαλονιάς και διαπίστωσε από κοντά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας. Εκτός από την προφανή ζημιά των θανάτων σημαντικού αριθμού ζώων, υπήρξαν και έμμεσες επιπτώσεις οι οποίες, όπως υπογραμμίζουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού, είναι εξίσου σημαντικές αν όχι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, θα υπάρχει «μείωση της παραγωγής γάλατος, μέχρι τη λήξη της γαλακτοκομικής περιόδου τον Ιούνιο, η οποία πρόκειται να κυμανθεί στο 50-60% της αναμενόμενης παραγωγής και το ίδιο ποσοστό ισχύει για τη μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας των προβάτων λόγω αποβολών που σημειώθηκαν».

Το ακριβές των παραπάνω ισχυρισμών, προσθέτουν, ότι μπορεί να «διαπιστωθεί με βεβαιότητα από την αρμόδια υπηρεσία για τις αποζημιώσεις (σ.σ.: της Νομαρχίας), με την απλή αντιπαραβολή των περσινών και φετινών τιμολογίων των παραγωγών». Τέλος, καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς, «να σκύψουν με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω στα προβλήματα του κλάδου και να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα για πραγματικές αποζημιώσεις οι οποίες να καλύπτουν και τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των καταστροφών».

Αδιαφορούν...

Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με κτηνοτρόφους σε στάνη στο Καπανδρίτι
Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με κτηνοτρόφους σε στάνη στο Καπανδρίτι
Στο Καπανδρίτι ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Γεράσιμος Καγκάδης μάς είπε πως τουλάχιστον από την περιοχή αγνοούνται 1.000 περίπου πρόβατα. Επισήμανε την πλήρη αδιαφορία των αρχών, ενώ έκανε λόγο για το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι για να έχουν πρόσβαση στις στάνες τους μετά την κακοκαιρία, χρησιμοποίησαν ιδιωτικά τρακτέρ. Μόνο στις στάνες της περιοχής σκοτώθηκαν 20 πρόβατα.

Μιλήσαμε με τον Σταύρο Μπάλα, κτηνοτρόφο, ο οποίος κατοικεί στο ορεινό χωριό Αργήνια, στο Δήμο Ελείου Πρόννων. Το ρεύμα και το νερό στο χωριό του, ήρθαν την περασμένη Τρίτη, δηλαδή, μετά από εννιά μέρες! «Περιμένω να λιώσουν τα χιόνια στο βουνό για να δω τι έχουν απογίνει τα 200 ζωντανά μου, που αγνοούνται», λέει στο «Ρ». Να σημειώσουμε πως για κάθε νεκρό πρόβατο μέσα στις επόμενες 15 μέρες πρέπει οι κτηνοτρόφοι να δώσουν δύο ευρώ «παράβολο» στη νομαρχία, ώστε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι των υπηρεσιών της. Επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι όπως κατήγγειλαν κτηνοτρόφοι, ο δήμος δεν είχε ερπυστριοφόρο όχημα για να ανοίξει τους ορεινούς δρόμους της περιοχής.

Η αγροτική παραγωγή του νησιού βρίσκεται σε μαρασμό και γίνεται κυρίως για συμπλήρωση του εισοδήματος. Τα αμπέλια δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, όμως, πάρα πολλά ελαιόδεντρα καταστράφηκαν. Οι αγρότες, χρειάζεται να δηλώσουν τις καταστροφές μέχρι την Τρίτη στη νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ