Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρνούνται τον κοινωνικό διάλογο. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη, πουθενά αλλού στον κόσμο, δε γίνεται αυτό. Αυτά έλεγε χτες το πρωί, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Τσουκαλάς, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, σχετικά με την άρνηση των τραπεζιτών να διαπραγματευτούν κλαδική σύμβαση.

Προφανώς, δεν έχει ή δε θέλει να καταλάβει ότι η τελευταία και άκρως αρνητική εξέλιξη αποτελεί άλλη μια συνέπεια της καταστροφικής για τα συμφέροντα των εργαζομένων λογικής του «κοινωνικού διαλόγου» και της ταξικής συναίνεσης, που χρόνια τώρα ακολουθεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. Προφανώς, δεν έχει ή δε θέλει να καταλάβει ότι αυτός ακριβώς είναι ο βασικός στόχος και η ουσία του «κοινωνικού διαλόγου»: Ο ευνουχισμός του ταξικού προσανατολισμού της εργατικής τάξης, η αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού της κινήματος, η πολύμορφη υπονόμευση της ενότητας και η πολυδιάσπασή της, η καλλιέργεια αντιλήψεων ταξικής συνεργασίας και κοινωνικού εταιρισμού, η αλλοτρίωση, ο συμβιβασμός και η υποταγή της στους κεφαλαιοκράτες. Με άλλα λόγια, όλα όσα προαπαιτούνται, για να μπορούν οι κεφαλαιοκράτες να επιβάλλουν τους συνεχώς επαχθέστερους όρους εκμετάλλευσης και ξεζουμίσματος της εργατικής δύναμης.

Προφανώς, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είναι ανίκανοι να απεγκλωβιστούν από τη μέχρι σήμερα καταστροφική για τους τραπεζοϋπαλλήλους πορεία τους. Οι τελευταίοι, όμως, μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ