Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέχρι την Τρίτη τα έκτακτα μέτρα για τις πυρκαγιές

Μέχρι και την Τρίτη, 20 Ιούνη, θα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα που έλαβε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενόψει και της βαθμιαίας επικράτησης πολύ ισχυρών βορείων ανέμων, που στο Αιγαίο θα φτάσουν σήμερα τα 9 μποφόρ.

Τα έκτακτα μέτρα προβλέπουν την επιφυλακή των αρμοδίων υπουργείων και φορέων. Συγκεκριμένα, από χθες Παρασκευή έχουν τεθεί σε εφαρμογή ή προβλέπεται να εφαρμοστούν αν χρειαστεί: Διανυκτερεύσεις στρατού σε ευαίσθητα σημεία. Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένα δάση. Επιφυλακή δήμων σε περιαστικά δάση και χωματερές. Επιφυλακή διευθυντών δασών, δασαρχών και δασοφυλάκων. Επιφυλακή της Πυροσβεστικής - 89 οχήματα σταθμεύουν σε καίρια σημεία έτοιμα να παρέμβουν. Μεικτές περιπολίες. Δραστηριοποίηση εθελοντικών οργανώσεων (ΣΠΑΠ, ΣΠΑΥ, ΣΠΑ, ΑΣΔΑ).

Χθες οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Β. Παπανδρέου και Μ. Χρυσοχοΐδης, αντίστοιχα, επισκέφτηκαν τη δασική περιοχή της Πεντέλης και συναντήθηκαν με μέλη του ΣΠΑΠ, ο οποίος έχει στην ευθύνη του τη φύλαξη 100.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης. Οπως διαπιστώθηκε, στην περιοχή υπάρχουν 8 πυροφυλάκια του ΣΠΑΠ, 70 άτομα στην ομάδα των εθελοντών που διενεργούν καθημερινά 89 καθημερινά περιπολίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού Εσωτερικών, οι εθελοντές στη χώρα έχουν αυξηθεί από 2.000 που ήταν πέρσι σε 4.500.

Κατά τ' άλλα, τα δάση καίγονται

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που ξεκίνησε από την Πέμπτη το απόγευμα και συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις, στα Κύθηρα, στην τοποθεσία Μυρτιδιά. Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, έλαβαν μέρος 70 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ από αέρα έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού 2 «Canadair».

Περίπου στις 5 το απόγευμα ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην Κεφαλονιά, στην περιοχή Κλίσματα, στην κατάσβεση της οποίας προσέτρεξαν δυνάμεις από την Πάτρα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος 4 πυροσβεστικά οχήματα, 20 άνδρες και 2 αεροσκάφη.

Τέλος, χτες νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην Αττική, στην περιοχή του Καρέα. Η φωτιά ξέσπασε στις 11.50 π.μ. και τέθηκε υπό έλεγχο στις 12.30 μ.μ. μετά τις προσπάθειες 30 πυροσβεστών και 10 οχημάτων που πήραν μέρος στην κατάσβεσή της, ενώ ακόμη δύο μικρής έκτασης πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αταλάντη και στα Βάγια Βοιωτίας, στις 17.00 περίπου, καίγοντας θαμνώδεις εκτάσεις. Και οι δύο αυτές πυρκαγιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιές σε Αλσος Συγγρού και Ποικίλο όρος (2/6/2018)
Πυρκαγιές (19/7/2016)
Πυρκαγιά (3/9/2013)
Μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές (23/8/2013)
Νέες πυρκαγιές (1/9/2009)
Μεγάλες καταστροφές από τις πρώιμες πυρκαγιές (28/3/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org