Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Περιστερίου με το συνδυασμό «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράστασης»

Η υιοθέτηση από την πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, του μνημονίου «για την καταδίκη των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων», αποτελεί συνέχεια μιας πολιτικής και ιδεολογικής επίθεσης που αργά αλλά σταθερά εξυφαίνεται και πριν λίγους μήνες είχε βρει τον εκφραστή της στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Franco Frattini (ζήτησε να τεθούν εκτός νόμου μαζί με τα σύμβολα του ναζισμού και αυτά του κομμουνισμού).

Η πρόταση LINDBLAND παρουσιάζεται για συζήτηση και ενδεχομένως ψήφιση στις 23-27 Ιανουαρίου στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεσμό που δημιουργήθηκε το 1949 ακριβώς για να υπάρχει ένα βήμα κοινού διαλόγου αυτών που μαζί είχαν νικήσει το ναζισμό.

Σήμερα αντ' αυτού, στην 60ή επέτειο της Νίκης επί του ναζισμού θέλουν να απαλείψουν τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού, για να επαναθεμελιωθεί σε αντικομμουνιστικές βάσεις. Ο εισηγητής και οι συνεργάτες του εκφράζουν την έκπληξή τους που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ακόμη κομμουνιστικά κόμματα και σχεδιάζουν τη νέα Ευρώπη στα πρότυπα της δημοκρατίας της Τσεχίας, όπου γίνεται προσπάθεια να θέσουν εκτός νόμου κόμματα με τη δικαιολογία ότι προπαγανδίζουν την πάλη των τάξεων.

Το συγκεκριμένο κείμενο της Επιτροπής είναι ένα απάνθισμα της "μαύρης βίβλου του κομμουνισμού" του Stefene Courtois με τη συνεργασία του Vladimir Bucovsky και του κ. Tomas Hiio και ο χαρακτήρας του είναι ακραίου νεομακαρθισμού.

Γενικότερα όμως φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια προωθούμενη αντιδραστική ιδεολογική καμπάνια που δεν έχει καμία σχέση με μια σοβαρή ιστορική και πολιτική αποτίμηση του περασμένου αιώνα. Η όλη προσπάθεια παίρνει τα χαρακτηριστικά κυνηγιού μαγισσών που αρνείται τη συνθετότητα των φαινομένων και τη διαφορετικότητα των ιστοριών.

Η προοπτική της "καταδίκης" μιας πολιτικής ιδέας είναι εξωφρενική, ιδιαίτερα όταν με την πράξη αυτή "ενοχοποιούνται" εκατομμύρια ανθρώπων που στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο πάλεψαν και παλεύουν για μια κοινωνία πιο δίκαιη και ελεύθερη.

Μια πιθανή υιοθέτηση αυτού του σχεδίου από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα οδηγήσει σε μια επίσημη ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, παραλύοντας την ιστορική έρευνα και καθιστώντας αδύνατο έναν αντικειμενικό διάλογο, ενώ παράλληλα θα επιτευχθεί ο βασικός στόχος των εισηγητών αυτού του μνημονίου που είναι η μετατροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ένα Δικαστήριο της Ιστορίας που θα θέσει στο ίδιο επίπεδο τον ναζισμό και τον κομμουνισμό.

Πέραν των άλλων, αν ψηφιστεί μια τέτοια πρόταση θα αποτελέσει πολιτικό και συμβολικό βήμα με επικίνδυνες προεκτάσεις διχαστικών καταστάσεων, στο βαθμό που μια καταδίκη με αυτά τα χαρακτηριστικά σε μια τέτοια έδρα θα σημαίνει την ιστορική και πολιτική εγκληματοποίηση του κομμουνισμού, μέσα από την παραχάραξη της ιστορίας και τελικό στόχο το διωγμό της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Είναι απαράδεκτη και απορριπτέα μια τέτοια θεώρηση, και προκαλεί ηθική και πολιτική αγανάκτηση.

Είναι αναγκαίο να τεθεί ένα τέρμα στον ιστορικό αναθεωρητισμό που μηδενίζει ή ελαχιστοποιεί τις ευθύνες του καπιταλισμού και εγκληματοποιεί την ιστορία του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Τα ίδια ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα για τα οποία τόση συζήτηση γίνεται είναι ιστορικό προϊόν μιας αντιπαλότητας που οι κομμουνιστές όλου του κόσμου υπήρξαν από τους πρωταγωνιστές.

Απαίτηση κάθε δημοκράτη είναι η απόσυρση αυτού του προσβλητικού μνημονίου που αποτελεί εργαλείο όχι απόδοσης δικαίου αλλά μιας ολοκληρωτικής πρακτικής που στοχεύει στην παραχάραξη της ιστορικής μνήμης και τη συλλογική ταυτότητα ολόκληρων λαών σε μια μάταιη προσπάθεια να ξεριζώσουν τα "ζιζάνια" μιας δυνατής και αναγκαίας αλλαγής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ