Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
«Μολών λαβέ»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε χτες το πρωί αντιπροσωπεία των κομμουνιστικών κομμάτων και των μαζικών φορέων που απορρίπτουν το αντικομμουνιστικό μνημόνιο

Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
«Μολών λαβέ» είπαν στη χτεσινή συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Βαν Ντε Λίντεν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και Γκενάτι Ζιουγκάνοφ, βουλευτής της Κρατικής Δούμας και ΓΓ του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από την Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, την Εύα Μελά από το Εικαστικό Επιμελητήριο και το ΠΑΜΕ και τον Θεοχάρη Παπαμάργαρη από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να επιδώσουν το κείμενο με τις υπογραφές καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου και να διαμαρτυρηθούν για την ύπαρξη ενός τέτοιου αντιδραστικού κειμένου που εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό και επιχειρεί να παραχαράξει την ιστορία για να θέσει ξανά στην παρανομία τα κομμουνιστικά κόμματα και το λαϊκό κίνημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης επιχείρησε να διαχωρίσει το μνημόνιο από την αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει και περιέχει τις πλέον αντιδραστικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν επιχειρείται καταδίκη της κομμουνιστικής ιδεολογίας ή των κομμάτων, αλλά των εγκλημάτων των συγκεκριμένων κυβερνήσεων. Ωστόσο, ο Βαν Ντε Λίντεν έδειξε να ξαφνιάζεται δυσάρεστα όταν πληροφορήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία ότι ο συντάκτης του αντικομμουνιστικού μνημονίου Γκ. Λίντμπλαντ έφτασε να δηλώσει σε ελληνικά μέσα ότι απεχθάνεται και τη Γαλλική Επανάσταση, σημειώνοντας ότι κατά τη γνώμη του κι αυτή θα ξεπεραστεί εντός ολίγου...

Η Λ. Κανέλλη στην παρέμβασή της ξεκαθάρισε ότι αν περάσει αυτό το κείμενο, όσοι το ψήφισαν θα έρθουν αντιμέτωποι με το σύνολο του ελληνικού λαού, καθώς αυτό το κείμενο δεν καταδικάζεται μόνο από τους κομμουνιστές, αλλά κι από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Εκανε σαφές ότι δεν είναι δυνατό να διαχωριστεί το μνημόνιο από την αιτιολογική έκθεση καθώς αυτή είναι το νομικό επεξηγηματικό κείμενο που το στηρίζει.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ από την πλευρά του επισήμανε ότι με αυτή την έκθεση και το μνημόνιο δεν καταδικάζεται μόνο ο κομμουνισμός σαν ιδεολογία, αλλά και σημερινές κυβερνήσεις κρατών όπως αυτών της Κούβας, της Κίνας κι άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

«Δε θέλουμε να ξαναγράψουμε την ιστορία», δήλωσε, υποκριτικά ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Μ' αυτό το μνημόνιο δε συζητάμε για την καταδίκη πολιτικών κομμάτων ή της κομμουνιστικής ιδεολογίας, αλλά για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλάμε για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι συγκεκριμένες κυβερνήσεις. Ξέρω ότι το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα και πολύπλευρη δράση, εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το ΚΚ Ολλανδίας (σ.σ. απ' όπου κατάγεται). Το μνημόνιο αυτό δε σημαίνει κάτι για τη νομιμότητα των κομμάτων και των μελών τους».

«Δεν είναι αληθές ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπολογίζει τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, καθώς όταν ήταν πρόεδρος ζήτησε την καταδίκη του κομμουνισμού», σημείωσε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. «Το μνημόνιο αποτελεί πρόκληση ενάντια τόσο στην ευρύτερη αριστερά όσο και στον κομμουνισμό. Ακολουθούν τακτικές μακαρθισμού, χιτλερισμού και γκεμπελισμού, οι οποίες επιχειρούσαν να καταδικάσουν τον κομμουνισμό. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα που ξεσηκώθηκε τόσο μαζικά ενάντια στην καταδίκη του κομμουνισμού. Χρειάζεται δημόσια καταδίκη αυτού του ψηφίσματος».

«Δεν τον είδατε (σ.σ. τον πρόεδρο του συμβουλίου) όταν του είπαμε ότι ο Λίντμπλαντ έδωσε συνέντευξη στην Αθήνα και είπε ότι εκτός των άλλων επαναστάσεων απεχθάνεται και τη Γαλλική και ότι σύντομα θα τελειώσει κι αυτή; Εχω την εντύπωση ότι το γεγονός ύπαρξης τροποποιήσεων είναι καταδεικτικό για το ότι η Δεξιά με εξαίρεση των Ελλήνων και μόνο του κόμματος της ΝΔ είναι αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλος και να το περάσει. Το κυνήγι μαγισσών που ακυρώθηκε το Σεπτέμβρη, αποφασίστηκε το Δεκέμβρη και ξεκινά τώρα. Το τι άλλαξε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου στην ίδια επιτροπή από τους ίδιους ανθρώπους ώστε αυτό που απέρριπταν τότε να το υποδέχονται το Δεκέμβρη μετά βαΐων και κλάδων, ο πρόεδρος δεν μπόρεσε να απαντήσει. Εμείς λέμε ότι είτε το ψηφίσουν είτε όχι δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί», τόνισε η Λιάνα Κανέλλη.

«Καταθέσαμε χιλιάδες υπογραφές Ελλήνων», δήλωσε η Διαμάντω Μανωλάκου, «των οποίων ο όγκος έκανε εντύπωση στον πρόεδρο του Συμβουλίου. Μεταξύ αυτών υπέγραψαν και πολλοί ευρωβουλευτές απ' όλα τα κόμματα. Εχουμε 20 υπογραφές από Ελληνες ευρωβουλευτές που ζητούν την καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου στο πνεύμα και το γράμμα του, γιατί πρόκειται για έναν πόλεμο ενάντια στους λαούς, ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες, ενάντια σε κάθε εργαζόμενο που έχει θάρρος και τόλμη να παλέψει για τα δικαιώματά του και για ένα καλύτερο αύριο».

«Καταθέσαμε ψηφίσματα απ' όλους τους εργατικούς και καλλιτεχνικούς φορείς», σημείωσε η Εύα Μελά. «Οι Ελληνες καλλιτέχνες δήλωσαν ότι δεν είναι κυνήγι μαγισσών μόνο για τον κομμουνισμό, αλλά και για να πλήξει όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα, όλο το πολιτικό φάσμα. Οι καλλιτέχνες ζητούν την καταδίκη του».

«Εμείς δώσαμε από την πλευρά των μαζικών φορέων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων χιλιάδες υπογραφές που μαζέψαμε απ' όλο το πολιτικό φάσμα, γεγονός που δείχνει ότι το σύνολο του ελληνικού λαού είναι αντίθετο στο μνημόνιο», δήλωσε ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης. «Ολοι αυτοί είναι αδύνατον να είναι υποστηρικτές ενός κόμματος σίγουρα. Αυτό θα ήταν περίεργο και ανώμαλο. Θυμίσαμε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι πριν 36 χρόνια ο θεσμός αυτός, στο όνομα των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων, καταδίκασε τη φασιστική χούντα. Είπαμε ότι έστω και αργά χαιρετίζουμε εκείνη την απόφαση, αλλά πιστεύουμε ότι δε θα αμαυρώσει την ιστορία του με ένα ψήφισμα που δεν είναι μόνο αντικομμουνιστικό, αλλά στρέφεται ενάντια σε κάθε διαφορετική άποψη και σε όσους είναι αντίθετοι με τη νέα τάξη πραγμάτων. Πρώτους χτυπά τους κομμουνιστές, αλλά στην ίδια μοίρα θα είναι όλοι οι δημοκράτες, όπου κι αν ανήκουν, ό,τι κι αν πιστεύουν εφόσον αυτό είναι αντίθετο με τη νέα τάξη πραγμάτων».

Η βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου, που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, δήλωσε:

«Νομίζω ότι η αυριανή ψηφοφορία θα δείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιτίθεται στο μνημόνιο, αλλά υπάρχουν κι άλλα κράτη που πιστεύουν το ίδιο. Εμείς χτίσαμε πρώτοι την αντίθεσή μας, υποστηρίζοντας αυτή τη θέση στα κόμματά μας, γεγονός που είναι πολύ θετικό για τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο βασανισμένες χώρες της Ευρώπης κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που μετά χτυπήθηκε κι από ένα εμφύλιο. Το κόμμα της ΝΔ έχει την παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος αναγνώρισε τη νομιμότητα του ΚΚΕ και δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να ξορκίζονται οι ιδεολογίες. Δεν μπορεί οι ιδεολογίες να έχουν ρετσέτες εκδίκησης. Το μνημόνιο μπορεί να μην περιλαμβάνει αυτά τα πράγματα, αλλά δε γίνεται να το ξεχωρίσει κανείς από την αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει. Μια έκθεση ανιστόρητη που αναφέρεται σε θέματα τα οποία είναι πολύ κοντά στο να γίνουν αντικείμενο ιστορικής μελέτης. Επειδή εγώ απορρίπτω σαν άνθρωπος την κομμουνιστική ιδεολογία δε ζητώ και την καταδίκη της, άλλωστε ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσεις κάτι είναι να το καταδικάσεις. Δεν πιστεύω ότι η χρονική στιγμή κατάθεσης του μνημονίου είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας. Η έκθεση πρωτοεμφανίστηκε από μία Πορτογαλίδα, μέλος του Συμβουλίου, σαν απάντηση στην καταδίκη του φρανκισμού, η οποία και αποσύρθηκε τελικά από την πολιτική. Με την αποχώρησή της, την έκθεση ανέλαβε και προχώρησε ο Σουηδός Λίντμπλαντ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ