Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ενισχύει την «απελευθέρωση» προς όφελος των επιχειρηματιών

Με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε χθες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που προβλέπει την ενίσχυση της απελευθέρωσης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ, παράλληλα, νομιμοποιεί την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Κατηγορηματικά αντίθετο στη λογική και τiς ρυθμίσεις του νόμου ήταν το ΚΚΕ.

«Το κρίσιμο ερώτημα για το ΚΚΕ είναι αν το καθολικό και βασικό δικαίωμα στην επικοινωνία πρέπει να αποτελεί εμπόρευμα ή να αποτελεί κοινωνικό αγαθό», σημείωσε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, τονίζοντας ότι «μόνο ένας ενιαίος κρατικός φορές επικοινωνιών» μπορεί να διασφαλίσει ότι η επικοινωνία θα αποτελέσει κοινωνικό αγαθό. Οπως είπε η Ε. Παντελάκη, το νομοσχέδιο «βασίζεται στις αρχές του ανταγωνισμού με γνώμονα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου», την ίδια ώρα που με την ανάπτυξη της τεχνολογίας «αυξάνονται οι δυνατότητες ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών».

Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης, σχετικά με το ότι η απελευθέρωση θα δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας και μείωση των τιμών, τόνισε «όλα αυτά είναι μύθοι». Ειδικά για τις θέσεις εργασίας, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι στον ΟΤΕ έχουμε από την πρώτη φάση της απελευθέρωσης σταθερή μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στην «Ιντρακόμ» είχαμε «420 άτομα για εθελούσια έξοδο». Ακόμα, σημείωσε ότι με βάση στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, με την απελευθέρωση, υπάρχει «συνολική μείωση προσωπικού κατά 10% στους μεγάλους ομίλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για τις τιμές, η Ελπ. Παντελάκη είπε ότι «στη σταθερή τηλεφωνία έχουμε αύξηση στις τιμές», ενώ στην κινητή τηλεφωνία υποστήριξε ότι αν ανήκε στο κράτος «θα ήταν και πιο φτηνή υπηρεσία και θα είχαμε τεράστια έσοδα στον προϋπολογισμό», αντίθετα «σήμερα η λαϊκή οικογένεια δίνει 150 ευρώ στην επικοινωνία»! Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ελπίδα Παντελάκη στα άρθρα που αφορούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις διαμαρτυρίες κατοίκων, σημειώνοντας ότι είναι «προκλητική η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην αγωνία του κόσμου». Απαίτησε «να πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας».

Ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, υποστήριξε ότι «ο νέος νόμος εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με το σχετικό ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο» και πως θα συμβάλει «στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων». Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι είναι υποχρεωμένοι να το ψηφίσουν λόγω του ευρωπαϊκού προσανατολισμού τους, ενώ το καταψήφισε ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ