Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΗΛΙΟΣ - ΤΕΝΚΑΤΕΝ»
Χριστουγεννιάτικες απολύσεις

Υπερεντατικοποίηση και εκβιασμός για «οικειοθελείς» αποχωρήσεις

Σαράντα οκτώ από τους συνολικά 197 εργαζόμενους της κλωστοϋφαντουργίας «ΗΛΙΟΣ - ΤΕΝΚΑΤΕΝ» του επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης Ακκά, καλούνται από την εταιρία να προσυπογράψουν μέχρι τις 20 του Δεκέμβρη την απόλυσή τους. Σε αντίθετη περίπτωση η εργοδοσία απειλεί ότι θα τεθεί το προσωπικό σε διαθεσιμότητα και θα απολύεται σταδιακά με το 2% που επιτρέπει ο νόμος. Χτες, το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων αποφάσισε να απαντήσει με 4ωρη στάση εργασίας στον ωμό εκβιασμό της εργοδοσίας, προειδοποιώντας για απεργία επ' αόριστον, εάν επιμείνει στη στάση της η εργοδοσία.

Η εταιρία ισχυρίζεται ότι απολύει προκειμένου να αναπτύξει τα επενδυτικά της προγράμματα και να πετύχει χρηματοδότηση. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλο άγχος στους εργαζόμενους. Την περασμένη βδομάδα πέθανε την ώρα της δουλιάς από ανακοπή καρδιάς ο Κώστας Παπάκης. Προηγουμένως, είχε πληροφορηθεί ότι η μηχανή που χρόνια εργαζόταν επρόκειτο να πουληθεί στην Τσεχία και καταλάβαινε ότι θα είναι ένας από αυτούς που θα χάσουν τη δουλιά τους λίγο πριν τα Χριστούγεννα...

Ηλικιωμένοι και με υψηλότερο από άλλους μεροκάματο, είναι κυρίως οι εργαζόμενοι που πρόκειται να απολυθούν. Μέσα σε εφτά χρόνια διώχτηκαν με τον ίδιο τρόπο 123 άτομα. «Αυτή η κατάσταση υπάρχει εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε σαν άνθρωποι να κάνουμε ούτε Χριστούγεννα, ούτε Πάσχα, ούτε να πάρουμε τις άδειες μας», σημειώνει ο Ανδρ. Γιατζίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της εταιρίας. «Βρισκόμαστε συνέχεια σε υπερένταση γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, συνεχίζει. Μέσα σ' αυτό το αφόρητο κλίμα της πίεσης, χάσαμε και το συνάδελφό μας. Ζητάμε από όλους τους φορείς της πόλης μας να μας συμπαρασταθούν. Εκκληση κάνουμε, δεν αντέχουμε άλλο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ