Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΗΤΙΝΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Με τη «ρετσινιά» της εγκατάλειψης

Την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση γνωρίζουν οι ρητινοκαλλιεργητές της χώρας, με αποτέλεσμα ακόμα και οι ελάχιστοι επαγγελματίες που έχουν απομείνει στον κλάδο, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Εύβοιας, που έχει και τη μεγαλύτερη ετήσια παραγωγή - φτάνει τους 5.000 τόνους - καθώς εκεί εργάζονται 1.500 «ρετσινάδες» όπως τους αποκαλούν στην περιοχή, από τους συνολικά 3.000 ρητινοκαλλιεργητές της χώρας. Η ανυπαρξία κινήτρων από πλευράς πολιτείας, έχει σαν αποτέλεσμα το επάγγελμα του ρητινοκαλλιεργητή να φθίνει συνεχώς στην Εύβοια και είναι σίγουρο πως θα είχε εγκαταλειφθεί αν η οξυμένη ανεργία στο νομό - τραγική συνέπεια της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων, που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στο κλείσιμο πολλά εργοστάσια με χιλιάδες εργαζόμενους - δεν είχε αναγκάσει πολλούς κατοίκους της περιοχής να στραφούν στον κλάδο της ρητινοκαλλιέργειας, προκειμένου να εξασφαλίσουν «τον επιούσιο».

Ομως, οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, αφού οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι τους εκβιάζουν να αγοράσουν την παραγωγή τους στην εξευτελιστική τιμή των 50 δρχ/κιλό. Και εκτός του ότι η τιμή που πουλάνε οι ρητινοκαλλιεργητές είναι εξευτελιστική, καθυστερεί και από πάνω 12 με 15 μήνες η οικονομική ενίσχυση, από την οποία περιμένουν να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους. Ετσι φέτος, από τον Ιούλη ως το Σεπτέμβρη θα καταβληθεί η επιδότηση (ανέρχεται σε 700 εκατ. δρχ. περίπου) για το 1999.

Το «χρόνιο παράπονο» των ρετσινάδων - που πλέον έχει μετατραπεί σε οργή και αγανάκτηση - είναι πως μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση το μόνο που κάνουν είναι να αδιαφορούν. Σε σχετική επιστολή που απέστειλε το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας προς τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, στις 10/5/2000, επισημαίνονται όλα τα παραπάνω προβλήματα σχετικά με την εξευτελιστική τιμή της ρητίνης τη στιγμή που τα έξοδα παραγωγής είναι αυξημένα, αλλά και με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης. Παράλληλα, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η παραγωγή ρητίνης έχει αισθητά μειωθεί, η ανεργία έχει χτυπήσει ανελέητα το νομό μας και ως εκ τούτου έχει οδηγήσει αρκετούς νέους να στραφούν στο επάγγελμα του ρητινοσυλλέκτη. Γι' αυτό η πολιτεία πρέπει να ενδιαφερθεί γι' αυτόν το νέο κόσμο που είναι άνεργοι. Στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια στηρίζονται στα Δασικά Προϊόντα». Καταλήγοντας, στην επιστολή τους οι ρητινοσυλλέκτες της Εύβοιας ζητούν από τον υπουργό Γεωργίας, να πάρει ουσιαστικά μέτρα η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και την αναβάθμιση του επαγγέλματος του ρητινοκαλλιεργητή.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ