Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα αβάντα στα Κατεχόμενα;

Ειδικό ταμείο για την «ανάπτυξη» των Τουρκοκυπρίων προσπαθεί να δημιουργήσει το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης» του ΟΗΕ (UNDP), αποκρύπτοντας τις προθέσεις του από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, απηύθυνε προσκλητήριο σε κράτη, σε διεθνείς οργανισμούς και σε οργανώσεις, να συνεισφέρουν στο ταμείο.

Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ανέφερε ότι τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνουν στο υψηλότερο διπλωματικό επίπεδο από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. «Δεν έχω καμία αμφιβολία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, «ότι τα διαβήματα θα είναι αποτελεσματικά». Ο Γ. Ιακώβου, αφού χαρακτήρισε «προκλητική» και «σπασμωδική» την ενέργεια του UNDP, τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ποιος πήρε τέτοια απόφαση, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με τη Λευκωσία.

«Υπάρχει», είπε, «κάποιο σημαντικό στοιχείο πίσω από την προσπάθεια αυτή», και υπενθύμισε πως δεν υφίσταται κανένα ψήφισμα, που να επιτρέπει τέτοιες ενέργειες, χωρίς διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο γενικός διευθυντής της UNDP είναι Τούρκος, αλλά δε γνωρίζει αν ο ίδιος προώθησε το θέμα ή αν απλώς επέδειξε ανοχή.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως η Λευκωσία έχει επανειλημμένα πει ότι δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, αλλά με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

Σημειώνεται πως η Γαλλίδα Ζιοσάν Σαπελιέρ, ανώτερη σύμβουλος του UNDP, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε λόγος να ενημερωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή το Πρόγραμμα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. «Η ανάπτυξη του Προγράμματος», είπε, «θα γίνει σε πλήρη διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Για την ΤΜΤ

Στο μεταξύ, ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ομολογεί ότι υπήρξε επίσημη εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης στην ίδρυση και στη δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, η οποία έδρασε από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, με βάση συγκεκριμένο σχέδιο κατά της Κύπρου, με τον κωδικό «Ανάκτηση της Κύπρου».

Στην εκπομπή του ΡΙΚ η οποία προβλήθηκε χτες, στελέχη της ΤΜΤ μίλησαν για τον τρόπο οργάνωσης, εκπαίδευσης και εξοπλισμού των μελών της. Στο πρώτο μέρος της έρευνας ο Ραούφ Ντενκτάς παραδέχτηκε τον δικό του ρόλο στην ίδρυση της οργάνωσης και αποκαλύφτηκε ομιλία του, ένα μήνα πριν από την εκδήλωση της τουρκοκυπριακής ανταρσίας κατά του νόμιμου κράτους, τα Χριστούγεννα του 1963.

Ο Αρίφ Ταχσίν, πρώην μέλος της ΤΜΤ, και ο ερευνητής Αχμέντ Αν περιέγραψαν τις μεθόδους και την έκταση της τρομοκρατίας που η οργάνωση άσκησε σε βάρος αντιφρονούντων Τουρκοκυπρίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ