Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Οπου ακούς "διάλογο" φεύγα

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Οπως έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα τα πράγματα, η φράση «αρχίζουμε διάλογο» παραπέμπει όλο και περισσότερο σ' αυτό που οι πιτσιρικάδες στο δρόμο αποκαλούν «άγριο φιστίκωμα».

- Με διάλογο προωθήθηκε η κατάργηση του 8ωρου, σαν μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

- Με διάλογο προωθήθηκε η μερική απασχόληση σαν μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας.

- Με διάλογο καθιερώθηκε η ενοικίαση εργαζομένων, για να μπει, έλεγε ο Πρωτόπαππας, μια τάξη στην άναρχη αγορά εργασίας.

- Με διάλογο πέρασαν οι νόμοι για συντάξεις στα 67, γιατί, λένε, είναι δικαίωμά σου να θες να πεθάνεις δουλεύοντας.

- Με διάλογο επιχειρείται τώρα να περάσει η κατάργηση της Κυριακής αργίας, αφού κυνηγώντας όλη τη βδομάδα μια ώρα εδώ και δυο εκεί δουλιά, κάποτε πρέπει να βρεις κι ανοιχτά μαγαζιά για να ψωνίσεις. Ολα για την εξασφάλιση της δικής σου «απόλαυσης» γίνονται.

- Με διάλογο - κορυφαίος αυτός - ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση ως και αυτών των συλλογικών συμβάσεων που καθορίζουν τα κατώτατα μεροκάματα.

Εσύ, βέβαια, στο διάλογο δε συμμετέχεις καθώς με διάλογο κανείς δεν μπορεί να ζήσει, όσο «δημοκράτης» κι αν είναι. Οταν δουλεύεις, θες να πληρωθείς κανονικά, δηλαδή τουλάχιστον με τόσα όσα σου επιτρέπουν να συντηρήσεις και να αναπαραγάγεις την εργατική σου δύναμη. Κι όταν δε δουλεύεις αξιώνεις - γιατί δε φταις εσύ για την ανεργία - να πληρώνεσαι επίσης ανάλογα με τις ανάγκες σου, ώστε να συντηρείσαι ως εφεδρικός στρατός εργατών.

Συμμετέχουν, όμως, για λογαριασμό σου, οι κηφήνες της ΓΣΕΕ. Ανεμπόδιστα, αφού δεν τους έχεις πετάξει ακόμα απ' το μπαλκόνι και τους χρυσοπληρώνεις - ναι, εσύ πληρώνεις κάθε αργύριο που μπαίνει στην τσέπη τους.

Οπ! Η προηγούμενη φράση ελέγχεται ως «παρότρυνση σε τρομοκρατική πράξη», καθότι η ΓΣΕΕ είναι θεσμός και κάθε απειλή προς τους θεσμούς ισοδυναμεί με τρομοκρατία. Την αποσύρουμε και την αποκηρύσσουμε πάραυτα. Δεν είναι καιρός να μπλέκεις με την αντιτρομοκρατική. Δεν ξέρεις πού θα ξημερώσεις. Εχουν νόμους κι αστυνόμους.

Οι ισχύοντες νόμοι, βέβαια, είναι ήδη βρόχος ακόμα και σε βάρος όσων έως χτες έτρεφαν αυταπάτες ότι όλα αυτά γίνονται για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία. Κι ακόμα δεν είδαν τίποτα. Εκτός κι αν νομίζουν ορισμένοι - όλο και λιγότεροι - ότι όταν χτυπά η καμπάνα για τους κομμουνιστές, είναι για να πάνε στη λειτουργία.

Για τα ξεκουκουλώματα, δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Ψάχνε - γύρευε εσύ ποιανού πρέσβη ο πράκτορας είναι καλύτερος...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ