Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ
Με ... δικαστήρια κοντράρουν τους αγρότες

Δεκάδες αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια σε μια προσπάθεια των κυβερνώντων να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών

Με παραπομπές στα δικαστήρια προσπαθούν να απαντήσουν, πριν το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ, στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών

Motion Team

Με παραπομπές στα δικαστήρια προσπαθούν να απαντήσουν, πριν το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ, στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών
Με ένταση των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών του αγροτικού κινήματος επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να περάσει, «διά πυρός και σιδήρου», την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που ξεκίνησε από την αρχή του νέου έτους. Αυτό το διάστημα βρίσκεται εν εξελίξει ένα νέο «μπαράζ» αγροτικών δικών, σε διάφορες περιοχές της χώρας και εκατοντάδες αγρότες σέρνονται στα «αγροτοδικεία».

Πρόκειται για μια κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, ενόψει και των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί από την ΠΑΣΥ και θα ξεκινήσουν στις 2 Φλεβάρη, με μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης «Αγρότικα», θα συνεχιστούν συγκεντρώσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας και θα κορυφωθούν, στις 19 Μάρτη, με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ.

Δικαστικό «πογκρόμ»

Μέσα στο Γενάρη, λοιπόν, θα γίνουν πολλές δίκες, ενώ κι άλλες είναι προγραμματισμένες για το Φλεβάρη, το Μάρτη και τους επόμενους μήνες.

Το νέο δικαστικό πογκρόμ αρχίζει σήμερα, 13 Γενάρη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λάρισας, όπου θα γίνουν δύο δίκες με κατηγορούμενους 28 αγρότες για τις συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις τον Απρίλη του 2002, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα, 16 Γενάρη, στο εδώλιο θα καθίσει ο Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ως ηθικός αυτουργός (!) για τις κινητοποιήσεις του 2002 στα Τέμπη. Στις 26 Γενάρη, σειρά παίρνουν 7 αγρότες της Λέσβου, ενώ 31 Γενάρη κοντά 60 αγρότες από τους δήμους Ταμασίου Καρδίτσας και Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας θα δικαστούν στη Λαμία, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2002. Και ο χορός των δικαστικών διώξεων «καλά κρατεί» και συνεχίζεται για μακρύ χρονικό διάστημα, καθώς στις 25 Μάη άλλοι 16 αγρότες της επαρχίας Αγιάς της Λάρισας θα δικαστούν για τη συμμετοχή τους σε αγροτική κινητοποίηση που έγινε πέρσι το Φλεβάρη στο δρόμο Αγιάς - Λάρισας.

Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται πολλά στελέχη της ΠΑΣΥ - μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας της κ.ά. - καθώς η κυβέρνηση διαβλέπει ότι ο «μέγας κίνδυνος» για την αντιαγροτική της πολιτική προέρχεται από την ανάπτυξη των αγώνων που έχει βάλει μπροστά το συνεπές αγροτικό κίνημα, παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες και καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να συμμετάσχουν, ενωτικά, μαζικά και δυναμικά, στις νέες κινητοποιήσεις.

Ο «κίνδυνος» των αγώνων

Οι κυβερνώντες βλέπουν ότι η μεγάλη όξυνση των αγροτικών προβλημάτων έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες σε αγανάκτηση και αντιλαμβάνονται πως οι αυξανόμενες αγροτικές αντιδράσεις παίρνουν, πλέον, πολιτικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούν ότι οι νέοι αγώνες, που οργανώνονται, κατά τόπους, από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες και τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, σε ενιαία βάση διεκδικήσεων και συντονίζονται, σε πανελλαδικό επίπεδο, από την ΠΑΣΥ, στρέφονται, «στα ίσια», κατά της συνολικής αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς θέτουν ως κυρίαρχο αίτημα να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ. Επιπλέον, το συνεπές αγροτικό κίνημα διακηρύσσει πως στόχος της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών, σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι η αλλαγή των συσχετισμών, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. Γι' αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τις προσπάθειες για να σταματήσει τους νέους αγώνες, εν τη γενέσει τους, χρησιμοποιώντας, εκτός των άλλων και το τρομοκρατικό «δρεπάνι» των αγροτοδικείων.

Σε βοήθεια της κυβέρνησης σπεύσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν κρύβει ότι συμφωνεί με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ - άλλωστε η δική του κυβέρνηση την πρωτοψήφισε στην ΕΕ - και κάνει ό,τι μπορεί για να αποπροσανατολίσει τον αγροτικό κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και να υπονομεύσει την ενότητα των αγώνων. Από κοντά και ο ΣΥΝ, που, δε χάνει ευκαιρία να υποστηρίξει ό,τι κι αν προέρχεται από την ΕΕ.

Στην Κατερίνη

Αγροτοδικείων συνέχεια είχαμε και στην Πιερία, όπου την Τρίτη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης καταδίκασε σε φυλάκιση από 30 μέχρι 45 μέρες με τριετή αναστολή δέκα παραγωγούς με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, στις αγροτικές κινητοποιήσεις το 2000 στην περιοχή του Αιγινίου. Συνολικά, οι αγρότες που κάθισαν στο εδώλιο ήταν 57. Εντύπωση προκάλεσε το κλίμα αστυνομοκρατίας που επικράτησε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της δίκης, καθώς δεκάδες αστυνομικές δυνάμεις που έφθασαν ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη είχαν παραταχθεί έξω από τα δικαστήρια.

Μαζί το ΚΚΕ

Στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς και, γενικότερα, των μικρονυκοκυραίων της υπαίθρου που παλεύουν για την επιβίωσή τους, στέκεται το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας, με θέρμη και συνέπεια, τις δίκαιες διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών και καταγγέλλοντας την τρομοκρατική δικαστική επιχείρηση, που η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει, με μεγαλύτερη ένταση, σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.

Για πολλοστή φορά, με παρέμβασή του στη Βουλή - επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος - ζητάει να σταματήσει επιτέλους η ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και να μπει οριστικό τέλος στη φάμπρικα των αγροτοδικείων, καθώς και να σταματήσουν οι καταλογισμοί των δικαστικών εξόδων σε βάρος των αγροτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ(9/3/2018)
Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία(27/11/2009)
«Χτύπησε» το αγροτοδικείο!(24/1/2009)
Στα δικαστήρια άλλοι 27 αγρότες για τους αγώνες τους(21/1/2004)
Την Τρίτη ξεκινούν οι αγρότες(17/1/1998)
Ξεκινούν οι αγρότες(9/1/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org