Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΑΝΗΣ

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας

«Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης του σχεδίου απόφασης για την "Ανάγκη Διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων" και ύστερα από προσεκτική και λεπτομερή μελέτη του από 14/12/2005 σχετικού κειμένου της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρώ χρέος μου ως Ελλην και Ευρωπαίος πολίτης, να επισημάνω τη σοβαρότητα της ψήφισης ενός τέτοιου κειμένου, ενόψει δικαιωμάτων των πολιτών (ευρωφακέλωμα, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης).

Η προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, με πρόσχημα τη μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, θέτει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, που είναι στρατευμένοι για τους υψηλούς στόχους της ειρήνης, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώπιον σοβαρών ζητημάτων συνείδησης αλλά και υπεράσπισης των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις και εκτιμήσεις του καθενός.

Η ισοπεδωτική αυτή παρουσίαση των γεγονότων της ιστορίας αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πλούσια μα και οδυνηρή εμπειρία. Εδωσαν εκατομμύρια νεκρούς για την απόκρουση του ναζισμού και του φασισμού. Δε θα επιτρέψουν τη νεκρανάσταση τέτοιων ή παρόμοιων αντιδραστικών πρακτικών, που κλείνουν το δρόμο αντί να τον ανοίγουν, για την παραπέρα συμφιλίωση.

Για το λόγο αυτό, είναι καιρός πλέον όλοι εμείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες, να αντισταθούμε, για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στο πνεύμα αυτό πιστεύω ότι θα κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι Ελληνες βουλευτές, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη σύνοδο αυτή. Με ανεξάρτητη, αυτόνομη και αντικειμενική κρίση θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, εξαίροντας έτσι, με πολιτικό και κοινωνικό ήθος, τη δημοκρατική συνείδηση και την αξιοπρεπή παρουσία της χώρας μας στη σύγχρονη ενωμένη Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ