Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Κόκκινη Προβιά» (1)

Πριν λίγες μέρες στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ» η εκπομπή του δημοσιογράφου Κ. Χαρδαβέλλα αφιερώθηκε σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, την υπόθεση «Κόκκινη Προβιά», όπου και παρουσιάστηκε σημαντικό υλικό από ανθρώπους που έχουν ερευνήσει την υπόθεση (Κλεάνθης Γρίβας, Λουκάς Δημάκας, Κ. Βαξεβάνης, κ.ά.).

*

Με το παρόν σημείωμα (που θα ολοκληρωθεί αύριο) η στήλη θα επιχειρήσει να δώσει μια πολύ περιεκτική συνόψιση της υπόθεσης. Υπόθεση του «αίματος» της οποίας δεν είναι κανείς «αθώος» εξ εκείνων που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 50 χρόνια. Γεγονός που έχει πολλές φορές σημειώσει ο «Ρ», που εξάλλου είναι η εφημερίδα η οποία αποκάλυψε το θέμα πριν από 15 χρόνια και έκτοτε είναι η μοναδική εφημερίδα που έχει επανειλημμένως επανέλθει στην έως και σήμερα ανεξιχνίαστη - όσον αφορά σε όλες τις πλευρές της - υπόθεση.

***

Το 1990-1991, η Ευρώπη συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη της υπόθεσης «Gladio». Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το 1990, με αφορμή τις έρευνες για μια τρομοκρατική επίθεση στην ιταλική πόλη Γκορίτσια, το 1972. Μέσα σε λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ένας εφιαλτικός μηχανισμός, που δημιουργήθηκε τέλη της δεκαετίας του '40 στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η αποκάλυψη του μηχανισμού ήταν η πιο ισχυρή απόδειξη για τις στενές σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών, κυρίως των αμερικανικών, με την τρομοκρατία. Στόχος του δικτύου που δρούσε στη Δυτική Ευρώπη και σε όλες σχεδόν τις χώρες του ΝΑΤΟ ήταν η αποτροπή ενδεχόμενης ανόδου της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία.

*

Στην Ελλάδα η επιχείρηση «Gladio» είχε την ονομασία «Κόκκινη Προβιά». Η συγκρότηση του δικτύου υπογράφτηκε επισήμως το 1955 από την κυβέρνηση Παπάγου με τη CIA.

  • Σημείωση: Το παρακρατικό δίκτυο επιβίωσε των κυβερνήσεων Παπάγου, Καραμανλή, Γεωργίου Παπανδρέου και (μεταδικτατορικά) ξανά Καραμανλή, Αντρέα Παπανδρέου, οπότε και μαθαίνουμε ότι εξαρθρώθηκε, αλλά χωρίς ποτέ να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τι εξαρθρώθηκε, πώς εξαρθρώθηκε, ποιοι συμμετείχαν, πώς ελέγχθηκαν, τι θύλακες υπάρχουν ενδεχομένως ακόμα, στο πλαίσιο των απόρρητων συμφωνιών για τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, οι οποίες και προέβλεπαν τη σύσταση της «Κόκκινης Προβιάς».

*

Το κουβάρι των αποκαλύψεων ξεδιπλώθηκε ως εξής:

Στην τρομοκρατική επίθεση στην Γκορίτσια το 1972 είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις Ιταλοί αστυνομικοί. Λόγω του αδιεξόδου των ερευνών, που αρχικά είχαν στραφεί εναντίον της Αριστεράς, ο δικαστής Φελίτσε Κασόν στράφηκε στην έρευνα κατά των νεοφασιστικών οργανώσεων. Σε σύντομο διάστημα εντοπίστηκαν οι τρομοκράτες, που ήταν μέλη νεοφασιστικής οργάνωσης. Ο δικαστής συνέχισε τις έρευνες σχετικά με την προέλευση του οπλισμού των τρομοκρατών. Το 1990, μετά από δεκαοκτώ χρόνια ερευνών, αποκαλύφθηκε ότι τα όπλα προέρχονταν από μια αποθήκη της οργάνωσης με την επωνυμία «Gladio».

*

Το Νοέμβρη του 1990, εγκλωβισμένος υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζούλιο Αντρεότι, υποχρεώνεται από το βήμα του ιταλικού Κοινοβουλίου να ομολογήσει:

«Από το 1950 οργανώθηκε μια παράνομη υπηρεσία πληροφοριών με τη βοήθεια της CIA και των Βρετανών πρακτόρων, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ανατρεπτική δραστηριότητα ή επίθεση από μέρους των Σοβιετικών... Το δίκτυο παραμένει»!

*

Η ομολογία Αντρεότι λειτούργησε ως ντόμινο. Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωναν την ύπαρξη τέτοιων δικτύων στο έδαφός τους.

Στην Ελλάδα:

α) Ο υπουργός Αμυνας Γιάννης Βαρβιτσιώτης αναγκάστηκε, στις 9 του Νοέμβρη του 1990, να παραδεχτεί δημόσια ότι «Ελληνες κομάντος (ΛΟΚ) και η CIA οργάνωσαν ένα βραχίονα του δικτύου, το 1955, για να προβληθεί αντάρτικη αντίσταση σε οποιονδήποτε κομμουνιστή εισβολέα. Το εν λόγω δίκτυο ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Κόκκινη Προβιά"».

β) Στις 14 του Νοέμβρη του 1990, ο Ανδρέας Παπανδρέου προέβη στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» στην εξής δήλωση: «Η παρακρατική οργάνωση "Κόκκινη Προβιά" δημιουργήθηκε το 1955, ως αποτέλεσμα ενός μυστικού τμήματος της συμφωνίας, με βάση την οποία εγκαταστάθηκαν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα».

  • Σημείωση πρώτη: Η έρευνα που παρήγγειλε ο Γ. Βαρβιτσιώτης για την υπόθεση δε δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, δεν έφτασε καν στη Βουλή
  • Σημείωση δεύτερη: Η δήλωση Παπανδρέου έγινε μόνο αφότου το θέμα είχε αποκαλυφθεί, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μόνο αφότου το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην αντιπολίτευση, ενώ ως κυβέρνηση από το 1981 τηρούσε σιγήν ιχθύος για την υπόθεση και χωρίς να δοθούν εξηγήσεις για το ρόλο στελεχών του ΠΑΣΟΚ που λόγω της θέσης τους στο στρατό προδικτατορικά δύσκολα θα μπορούσαν να επικαλεστούν άγνοια...
  • Σημείωση τρίτη: Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει ποτέ στη δημοσιότητα αυτό το «μυστικό τμήμα της συμφωνίας» για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι τα εκεί συνομολογηθέντα διέπουν ακόμα τους όρους λειτουργίας των βάσεων και της δράσης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην πατρίδα μας...

*

Ιδού τι προκύπτει από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από το 1990 και μετά:

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ οργάνωσαν στη Δυτική Ευρώπη ένα παράνομο, παρακρατικό, αντικομμουνιστικό δίκτυο «αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας» με την κωδική ονομασία «Stay Behind». Το δίκτυο απλώθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ με διαφορετικές ονομασίες. Στην Ιταλία «Gladio», στην Ελλάδα «Κόκκινη Προβιά», στη Βρετανία «Operation Stay Behind», στη Γερμανία «Schwert», στην Ελβετία «Ομάδα Πληροφοριών και Ασφάλειας»...

*

α) Στο Βέλγιο, το παρακλάδι της «Stay Behind» με το όνομα «Sdra-8» δημιούργησε μια παράλληλη οργάνωση, την οργάνωση «Catena», με σκοπό τη διάπραξη πολιτικών δολοφονιών. H «Catena» ευθύνεται για τη δολοφονία του Ζιλιέν Λαμπούτ, γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου.

β) Στη Βρετανία, το αντίστοιχο δίκτυο χρηματοδοτήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Τη δεκαετία του 1970 εκπαίδευσε πολλούς νεοφασίστες Ιταλούς στη Βρετανία και στρατολόγησε πολλούς Ιταλούς τρομοκράτες, ενώ ανέπτυξε στενούς δεσμούς με τη μασονική στοά Ρ2 της Ρώμης, που ήταν βασικός μοχλός της νεοφασιστικής τρομοκρατίας στην Ιταλία.

γ) Στην Ιταλία η εξέλιξη του δικτύου είναι εντυπωσιακή. Μέσω της «Gladio» οι υπηρεσίες των ΗΠΑ σε συνεργασία με την ιταλική SIFAR έθεσαν το 1952 σε εφαρμογή τη «στρατηγική της έντασης». Μέρος αυτού του σχεδίου ήταν η δημιουργία τρομοκρατικών οργανώσεων με νεοφασιστικά χαρακτηριστικά και η κατασκευή «αριστερής» τρομοκρατίας, με στόχο τη δημιουργία κλίματος αστάθειας, που έφθασε μέχρι και σε απόπειρα πραξικοπήματος για την επιβολή στρατιωτικοφασιστικού καθεστώτος (17 του Δεκέμβρη 1970).

(συνεχίζεται)...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org