Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Στη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις

Το πρόγραμμα της άμεσης δράσης καθόρισε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία

Στον αγώνα για τις συμβάσεις εργασίας με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Αυτή είναι η απάντηση των ταξικών δυνάμεων στην προκλητικότητα του ΣΕΒ
Στον αγώνα για τις συμβάσεις εργασίας με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Αυτή είναι η απάντηση των ταξικών δυνάμεων στην προκλητικότητα του ΣΕΒ
Την ανάγκη έντασης της δράσης των ταξικών δυνάμεων, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων απέναντι στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση που δέχονται, ανέδειξε η χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίθεση που εκφράζεται μέσα από την επιχειρούμενη κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ), τους αντεργατικούς νόμους, το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το κλείσιμο επιχειρήσεων, κ.ά. Ειδικότερα για την ΕΓΣΕΕ, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συσκέψεις στις 26 του Γενάρη, με τη συμμετοχή συνδικάτων και συνδικαλιστών, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και περιοχές, για την ενημέρωση των εργαζομένων και τον παραπέρα προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης.

Στην εισήγηση σημειώθηκε ότι οι πρωτοβουλίες που πήρε το ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα αποτελούν πολύτιμα εφόδια για την παραπέρα δράση και επιβάλλουν την ένταση των προσπαθειών των ταξικών δυνάμεων. Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την επιθετικότητά της.

Σχετικά με την ΕΓΣΕΕ, στη συζήτηση της Εκτελεστικής Γραμματείας σημειώθηκε ότι οι προτάσεις του ΣΕΒ (όπως, πάγωμα των μισθών σε περιοχές με μεγάλη ανεργία) ανοίγουν το δρόμο για την κατάργησή της. Στην προσπάθειά τους αυτή οι εργοδότες έχουν τη συναίνεση, στην πράξη, της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, παρά τις όποιες δημαγωγικές κορόνες της. Η ΕΓΣΣΕ, τονίστηκε, πρέπει να αφορά όλους τους εργαζόμενους και να έχει τέτοιο περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Γι' αυτό είναι ανάγκη να προβληθεί το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει Ομοσπονδίες και Σωματεία να προχωρήσουν στην άμεση ενημέρωση των εργαζομένων, στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους.

Επίσης, αποφασίστηκε το ΠΑΜΕ τις επόμενες μέρες να εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου, που αποτελεί μια προσπάθεια των επιτελείων της άρχουσας τάξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να ενισχύσει το καπιταλιστικό σύστημα και τους μηχανισμούς εξουσίας, αλλά και να αποδυναμώσει τα λαϊκά κινήματα. Ακόμα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται ενάντια στο μνημόνιο, όπως αυτό της Αθήνας στις 19 του Γενάρη.

Συζητήθηκε ακόμα η ανάπτυξη πολύμορφης δράσης από τη Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, ενόψει και της 8ης του Μάρτη, στην κατεύθυνση ανάδειξης των επιπτώσεων που έχει η εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών στις γυναίκες. Ανάλογη δράση, σημειώθηκε, πρέπει να αναπτυχθεί και στα ζητήματα που αφορούν στη νεολαία και τους μετανάστες.

Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της ΕΓ υπογράμμισαν ότι οι προτάσεις του ΣΕΒ για την ΕΓΣΕΕ όχι μόνο στοχεύουν στην κατάργησή της αλλά και υπονομεύουν τη συλλογικότητα της εργατικής τάξης. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των ταξικών δυνάμεων, να συμβάλουν στον απεγκλωβισμό των εργαζομένων και να αποκαλυφθεί ο ρόλος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ